Andras

A nyugdíj törvény 2009-ben hogy alakul?

A nyugdíj törvény 2009-ben hogy alakul?

arrow Andras - több éve - Adózás kategória -

Címkék: nyugdíj-törvény, nyugdíj-törvény-2009

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

antoka

+1 pont Jó Rossz antoka - több éve

A kérdésem a következő lenne. A nagypapám 94 éves azt olvastam, hogy 90 év felett évente a nyugdíj melett kellene kapnia egyszer valami juttatást. Ha ez tényleg létezik akkor mit kell tenni a folyósítás érdekében?

Lina53

0 pont Jó Rossz Lina53 - több éve

1953.05.06.-án születtem. 41 év munkaviszonyom van. 3 gyermekkel voltam GYES-en. Mikor mehetek nyugdíjba?

blackworld

+1 pont Jó Rossz blackworld - több éve

1956.06.22.-én születtem.37 év munkaviszonyom van,ebből 8 évet voltam gyesen.Szeretném megtudni,hogy a mostani jogszabályok szerint a gyes beleszámít e a nyugdíjba és mikor mehetek előrehozott ill. saját jogú nyugdíjba.

illésné unti margit

-1 pont Jó Rossz illésné unti margit - több éve

Rossznak ítélték. Mutassd
Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

erszo! A rendszeres szociális járadék folyósítási ideje (az 50 % munkaképességcsökkenés) nem számít a nyugdíjhoz. A III. rokkantségi csoport időtartama kedvezményként figyelembe vehető, ha nem lenne meg az előírt szolgálati idő (37 év). Tehát a régi 67 %-os munkaképességcsökkenés számít be. A felülvizsgálatnál nem a szolgálati időt vizsgálják, hanem az össz-szervezeti egészségkárosodás alapján állapítják meg a rokkantság mértékét. Ha 2010-ben felülvizsgálatra mégy, már aszerint történik. Az új szerinti ORSZI vizsgálat alapján aki 50-79 %-os egészségkárosodásban szenved az vagy rokkantsági nyugdíjat, vagy rehabilitációs járadékot kaphat. Ha nem éri el csak a 40-49 %-ot, akkor rendszeres szociális járadékra jogosult.
Az alábbi linket nyisd meg és olvasd el az egészet.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=5284
Milyen szolgálati idő kedvezmények illetik meg a kérelmezőt az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság elbírálása során?

Az alkalmazható kedvezmények kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiánya esetén játszanak szerepet, a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idő növelését nem teszik lehetővé.

A kedvezmények, vagyis a jogosultság szempontjából elismerhető szolgálati idő két csoportba sorolható: – a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama, – a korkedvezmény címén figyelemben vehető kedvezmények.

A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósítása címén milyen kedvezmény illeti meg a kérelmezőt?

Ha az igénylő rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, ezen nyugdíjak folyósításának időtartamát a jogosultsághoz szintén figyelembe kell venni.”
Ha van még kérdésed, légyszíves kérdésben írd meg, mert nem mindig nézem meg a régen índított kérdéskört.
Üdvözöllek Veci

erszo

+1 pont Jó Rossz erszo - több éve

Szeretném meg tudni hogy a szoc járadékon voltam 2000-2007ig majd 67% rokant lettem 2010-bemegyek felülvizsgálatra azt szeretném tudni hogy ezek az évek be számitanak e a nyugdijba?

Veci

+1 pont Jó Rossz Veci - több éve

Éva! Bocsi elírtam a hatályossági évet, a 2010-től hatályos tv. módosítás szerinti öregségi nyugdíjkorhatárod 63 év, és leghamarabb az 59. szülinapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíj megállapítását, 2011.11.13-tól. Teljes összegű nyugdíjad lesz, mert megvan a 40 év szolgálati időd.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

eveline! Terád már 2012-től hatályos tv. szerinti nyugdíjkorhatár érint (63 év). Leghamarabb az 59. szülinapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíj megállapítását, 2011.11.13-tól. Teljes összegű nyugdíjad lesz, mert megvan a 40 év szolgálati időd.
http://www.complex.hu/kzldat/t0900040.htm/t0900040.htm
Tny. 18/A
“(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
a) legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

eveline

0 pont Jó Rossz eveline - több éve

Kérdésem, 1953 11 12-én születtem 40 év munkav.-onyom van, mikor mehetek előrehozott öregségi nyugdijba a jelen törvény alapján. Köszönettel Éva

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Tisztelt szabobendi! Te tudod biztosan, hogy a vállalkozó is köthet megállapodást saját magának korengedményes nyugdíjazásra? Hol találok erre információt? Nehogy valamit félre “tanácsoljunk”! Az én értelmezésem szerint önmagának nem köthet a vállalkozó megállapodást. Olvasd el a Lászlónénak válaszoltakat, azok a dilemmáim. Légyszíves oszd meg velem, ha nem jól gondolok valamit. Üdvözöllek Veci

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Tisztelt Lászlóné!
A vállalkozási folyamathoz nem értek (jelzem nem szakértő vagyok, csak egyszerű fórumozó, aki az idén lett előrehozott nyugdíjas). Ha a férjed a vállalkozó, akkor azt kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítónál, hogy ő aki egyben “munkáltató és munkavállaló is”, neki lehetne a korengedményes nyugdíjazásra előfizetni (szerintem nem, az alábbi idézetben kiemeltem . A biztosítással járó jogviszonyt meg kell szüntetni. Nekem dilemma, hogyan lehetne egy megszűnt vállalkozásból a vállalkozónak kifizetést eszközölni a “korengedményt igénylőnek”, amikor a megállapodás szerint a korengedményes nyugdíj kezdeti napján már nem számlaképes (ezt csak logikázom)?
Egyébként dec. 31-ig, akinek ez a lehetőség fennáll, a megállapodás megkötésében vállalható, hogy legkésőbb 2010. 12.31. (ezt kívánná a kormányzat meghosszabbítani, de még nincs meg a korm.rendelet). A lényeg, hogy a megállapodás ez évben megtörténjen. Az ONYF honlapjáról idézek (olvasd át alaposan és a lentebb közölt kormányrendeletet is:
http://www.onyf.hu/?module=news&action=show&nid=5280&root=ONYF&rand=a9efcb9b1c4d169dfa251ec38cff260e
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
“1. A korengedményes nyugdíj megállapítását és a folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek a szükséges szolgálati idő megszerzése (*legalább 37 év*), a meghatározott életkor betöltése (*57. életév*), valamint a rendelet 6. § b) pontjában meghatározott biztosítási jogviszonynak (*munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya*) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

A megállapodásban a munkáltatónak vállalnia kell a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárának (nő – 59. életév, férfi – 60. életév) betöltéséig terjedő időszakra a nyugdíj összegének és – a folyószámlára/bankszámlára történő utalás kivételével – az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését.

2. A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet, ahová a megállapodást legkésőbb 2009. december 31-ig be kell nyújtani. Ez a határidő jogvesztő.

A korengedményes nyugdíj – annak ellenére, hogy a vonatkozó rendelet 2010. január 1-jével hatályát veszti – 2009. december 31-ét követő időponttól is megállapítható azon igénylő részére, akinek a jogviszonya a 2009. évben nem szűnik meg [akár objektív okok miatt (pl.: felmentési idő nem jár le), akár ?egyszerűen” 2010. évi nyugdíjazásról állapodott meg a munkáltatójával, de 2009. december 31-ig az 57. életévét betölti, ezen időpontig rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, és a munkáltatóval megkötött megállapodást az említett időpontig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak beküldi.”
ITT találod a kormányrendeletet:
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600181.KOR
6. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) öregségi nyugdíjkorhatár a 62. életév, illetve ha a munkavállaló a Tny. alapján korkedvezményre jogosult, az annak figyelembevételével meghatározott életkor;

b) munkavállaló, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bedolgozói jogviszonyban, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll;

c) munkáltató az a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, illetve magánszemély és annak jogi személyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalót foglalkoztat.
Szerintem , ha tényleg a férjed a vállalkozó, saját magát “foglalkoztatja” a korm. rendelet szerint, ha jól értelmezhetem, akkor kérdéses számomra. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a Nyugdíjbiztosítót kérdezd meg, nehogy rossz információ alapján döntsön.
HA ez lebonyolítható, akkor a 2009-ben érvényes szabályok szerint a 40 évvel teljes összegű nyugdíja lehetne, és erre számítanák ki szerintem a befizetendő nyugdíjat.
HA ez nem megy, akkor, ha a szolgálati ideje 60. szülinapig meglenne, akkor előrehozott nyugdíjba mehet, csökkentett összeggel.
Üdvözöllek Veci

szabobendi

0 pont Jó Rossz szabobendi - több éve

Tisztelt Lászlóné!

A férjének lehetősége van 2009. december 31-ig (kizárólag ezév végéig van jelenleg erre lehetőség) bejelenteni az ONYF felé, korengedményes (nem előrehozott nyugdíjra, mert az egy másik fogalom) nyugdíjra a kérelmet, abban az esetben, ha az ONYF-nek a vállalkozása befizeti a 2012. március 31-ig folyósítandó nyugdíjat. Ha jól számolom ez 27 hónap. Ehhez egy megállapodást kell kötni a vállalkozásával (cégével), hogy a vállalkozása a 27 havi nyugdíját egyösszegben kifizeti az ONYF-nek a havi postaköltséggel együtt és ezt a megállapodást legkésőbb 15 nappal a nyugdijazása előtt megküldi az ONYF részére.
A törvény szerint a korengedményes nyugdíjazás 2009. december 31.ét követően megszünik és azután már kizárólag csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra lesz lehetősége férjének elmenni nyugdíjba. A csökkentés mértéke első évben 3,6 , azt követően minden hónapra 0,4 azaz 2012. március 31-ét követően is 8,4 %-al csökkentve lehet előrehozott öregségi nyugdíjba menni a férjének, mert a férjének a tényleges öregségi nyugdíjra jogosultság 2014. március 31-én következik be.
Csökkentés nélkül most még jelenleg december 31-ig van lehetősége a férjének korengedméynes nyugdíjba menni. Bár volt róla szó, hogy a korengedméynes nyugdij lehetőségét egy évvel meg fogják hosszabbítani, de erről még nem született törvény.

Üdvözlettel: Szabó András

Lászlóné

+1 pont Jó Rossz Lászlóné - több éve

Férjem 1952. márc. 31. született. 40 év munkaviszonya van. Jelenleg vállalkozó
Milyen lehetősége lenne előrehozott öregségi nyugdíjra? Köszönettel..

Dudás Bertalan

+1 pont Jó Rossz Dudás Bertalan - több éve

Elismert közalkalmazotti jogviszonyom Besoroláshoz:40 év,megvan Jubileumi jutalomhoz/felmentéshez:15 év,ez is megvan Végkielégítéshez semmi-írja a munkahelyem.
2010.07.01-én töltöm be a 62.évemet.Elismert jogcímeket mi alapján állapítják meg?
Kérdésem: Mi jár nekem?
És a legfontosabb,hogy 2009.decemberében vagy jövőre lesz kedvezőbb nyugdíjba menni?

Kulcsár Csabáné

+3 pont Jó Rossz Kulcsár Csabáné - több éve

55 éves vagyok és 39 évet dolgoztam mikor mehetek nyugdíjba ?

Veci

+1 pont Jó Rossz Veci - több éve

Pogany48
Pontosan mikor születtél? Elírtad a dátumot.
Itt találod a tájékoztatót:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=5280&root=ONYF&rand=7ba00cc8630e10fb1ed556ec37a35fea

Pogany48

0 pont Jó Rossz Pogany48 - több éve

2010.01.08-ban születetteknek milyen esélyük van korengedményes nyugdijazásra?

knebi

+3 pont Jó Rossz knebi - több éve

57 éves pedagógus vagyok, 39 évem van bedolgozva. 52.03.28-án születtem. Milyen feltételekkel mehetek előrehozott nyugdíjba? Mikor? A felmentési idő hány hónap és mennyit kell ledolgozni?Tehát mikor mehetek el leghamarabb nyugdíjba? Szívesen átadnám a helyem a fiataloknak, hogy legyen munkahelyük!

knebi

+3 pont Jó Rossz knebi - több éve

57 éves pedagógus vagyok, 39 évem van bedolgozva. 52.03.28-án születtem. Milyen feltételekkel mehetek előrehozott nyugdíjba? Mikor? A felmentési idő hány hónap és mennyit kell ledolgozni?Tehát mikor mehetek el leghamarabb nyugdíjba? Szívesen átadnám a helyem a fiataloknak, hogy legyen munkahelyük!

knebi

0 pont Jó Rossz knebi - több éve

57 éves pedagógus vagyok, 39 évem van bedolgozva. 52.03.28-án születtem. Milyen feltételekkel mehetek előrehozott nyugdíjba? Mikor? A felmentési idő hány hónap és mennyit kell ledolgozni?Tehát mikor mehetek el leghamarabb nyugdíjba? Szívesen átadnám a helyem a fiataloknak, hogy legyen munkahelyük!

Szilágyi Sándor

0 pont Jó Rossz Szilágyi Sándor - több éve

43000 fr az öregségi havi nyugdijam jogosut lehetek méltányossági nyigdij emelésre ?

pappmarcsi

0 pont Jó Rossz pappmarcsi - több éve

Én ebben az évben leszek 56 éves 40 éves munkaviszonyom lesz mikor mehetek nyugdijba?

sipekine

0 pont Jó Rossz sipekine - több éve

42 éve tanítok, jövőre soros előrelépés miatt nőne a keresetem.Azt hallottam, hogy 2010-től már előnytelenebb lesz a nyugdíjszámítás.Mikor érdemesebb nyugdíjba mennem, 2009-ben vagy 2010-ben?

penzember

+2 pont Jó Rossz penzember - több éve

A nyugdíjtörvény nem fog komolyan változni annak függvényében, amit már előirányoztak az elmúlt években, persze lehetnek változások. A legfontosabb a fentiekben is említtt bonus-malus rendszer beli változások lehetnek, amik a nyugdíjtörvény egyik alap elemét adja.
midas

0 pont Jó Rossz midas - több éve

Elvileg 31-ről a bruttó átlagfizetés 37,5 százalékára növekszik majd a nyugdíjpont értéke . Illetve a nyugdíjtörvény 2009. január elsejétől újabb emelésnek kéne lennie, 45 százalékra.
midas

0 pont Jó Rossz midas - több éve

A kormány a bonus-malus rendszert módosítja, a nyugdíjkorhatár felett nyugdíjba vonuló esetében számolt érték 0.5 százalék marad. A csökkentés 2009-től 61-62 év között havi 0,3 százalék lesz, 61 év alatti időszakra pedig havi 0,4 százalék.
endzsi078

0 pont Jó Rossz endzsi078 - több éve

Mi az új törvénye az nyugdíj átmeneti járuléknak ?
endzsi078

0 pont Jó Rossz endzsi078 - több éve

i a

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.