mostmajd

1954. márciusi vagyok, nő. A közszférában dolgozom, nem vagyok közalkalmazott, az MT vonatkozik rám. Pár napon belül ...

1954. márciusi vagyok, nő. A közszférában dolgozom, nem vagyok közalkalmazott, az MT vonatkozik rám. Pár napon belül megszűnik a munkaviszonyom. Egyetemet végeztem nappali tagozaton, az érettségi után, és azóta folyamatos a munkaviszonyom. Az OEP tájékoztatása szerint most vagyok kb. 37,5 évnél - az egyetemmel együtt. Kérdéseim: 1. Mikor mehetek legkorábban bármilyen nyugdíjba, és az a 63,5 éves korinál mennyivel csökkentett összeget jelent? 2. Mennyi ideig kapok bármilyen munkanélküli ellátást, és az mekkora összeg + jár-e biztosítási jogviszonnyal is? (eü és szolgálati idő növekedés + az összeg beszámít-e majd a nyugdíj összegének kiszámításába) 3. Ha a kettő között még sok az idő (tehát a lehetséges nyugdíj és a munkanélküli ellátást): milyen lehetőségeim vannak? (Állást nagyon nagy valószínűséggel nem találok, és ezen semmilyen átképzés se segítene szerintem.) 4. 2. Ha sikerülne mégis munkaviszonyba kerülnöm (mondjuk rögtön), akkor 63,5 éves koromban hogy állapítják meg a nyugdíj összegét? (Egyszerűsítve: minek hány százaléka?)

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Mariag

0 pont Jó Rossz Mariag - 3 hónapja

Komoly és őszinte magántőke-kölcsön ajánlat Franciaországban Belgium Svájc Kanada Luxemburg /
kamatláb 2%, visszafizetési időszak 1 és 30 év között.
E-mail cím: mariageanina01@gmail.com

Mariag

0 pont Jó Rossz Mariag - 5 hónapja

Helló
Mit igényel a valódi hitel?
Kérjen gyors és kényelmes kölcsönt a számlák kifizetésére és projektjeinek újbóli finanszírozására a legalacsonyabb 3% -os árfolyamon. Ne lépjen kapcsolatba velünk ma a mariageanina01@gmail.com címen
köszönöm

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

1.) A ma még hatályos tv. szerint 2009-től nincs gyermekkedvezmény., utoljára az 1951-ben születet nőket érinti, ha nincs meg a szolgálati ideje az előrehozott nyugdíkjoz. A továbbiakban meglátjuk mi lesz a tv. módosítással.
2.) tényleg rosszul gondoltad, a férjem révén van tapasztalatunk. Az adóbevallásnál ezt is számba kellett venni. Szolgálati időnek számít és biztosított.
Üdv. Veci

mostmajd

0 pont Jó Rossz mostmajd - több éve

1. Az az 1 hónap GYES, amit annak idején igénybevettem, nem dobja meg a szolgálati időmet. Ha gyermekgondozás alatt ezt értjük, és nem azt, hogy ha gyerekem van, akkor gyerekenként 1 évvel nő a szolgálati idő. (Mintha lett volna ilyen szabály)
2. Abból indultam ki, hogy a minimum középfokú végzettségüeknek garantált bérminimum (89.500) alapján számolok, és nem a minimálbér alapján. Rosszul gondoltam, ezek szerint? Tehát csak 88.200 3 hónapig, aztán 6 hónapig meg 44.100 – és ezek is bruttók, és még adózom meg járulékozom utána?
És még egyszer köszi.

Üdv
MM.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

1.) Szerintem marad a 18/B. § szzerint, ha közben nem lesz meg a gyermekgondozssal együtt a 40 év jogosultságod. De figyelni kell a parlamenti eseményeket nov. 29-30-án lesz az általános vita.
2.) Igen, de nem tudom honnyn van a107 és 53 eFt. ITT a 3. pontban megtalálod mennyi az álláskeresési járadék és álláskeresési segély összege az idén: http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_ellatasok_osszegei_es_kozterhei&switch-content=afsz_kinal_ellatas_mi_mennyi_2010&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full
3.) Igen
4.) Elvileg igen, de a képzési támogatást kevesen kapják meg rászorultságot veszik figyelembe (vagy ismeretség alapján). Szerintem ne nagyon számíts rá.
5.) a betegállomyány letelte után még védettsége van 15 vagy 30 napig (az első esetben ha 30 napnál rövidebb a táppénzes idő). DE ha közölték a felmondást akár szóban is, és így került betegállományba, akkor nincs védettség. Felmondhatnak tudtommal a betegállomány idő alatt is, de a felmondási idő a védettség letelte után kezdődik.
6.) ehhez nem értek. Saját példa: az az időpont számított, ami a felmondáson (közalkalmazottaknál felmentés) szerepelt, onnan kezdődött a felmondási idő (nekem ez az átvétel napja is volt) . De a te kérdésedben elég érdekes. Nem lehet az, hogy szóban már közölték a felmondást 4-én, 5-én táppénzre ment, de a kézbesítés a postai átfutás alapján érkezett 8-án, mivel gondolom 5-én akarták átadni személyesen? Ebben a témában egy munkajogászt kérdezz meg (én egy fórumozó vagyok, nem szakértő). A felmentési határozaton kell lenni utalás, hogy (úgy tudom) 60 napon belül (de lehet, hogy kevesebb) hol lehet fellebbezni a határozat ellen.
Üdvözlettel Veci

mostmajd

0 pont Jó Rossz mostmajd - több éve

Nagyon köszönöm a válaszokat Veci. Hadd kérdezzek tovább:
1. 2 gyerekem van, de gyesen gyakorlatilag nem voltam velük. Ez módosít valamit? (Vagy marad, hogy 60,5 éves koromban mehetek előnyugdíjba – a nyugdíjtörvény 18/B & (3) alapján gondolom -, ott 2 feltétel van: 37 év szolgálati idő és ne legyek jogviszonyban. Vagy rosszul érteném?

2. Ha az álláskeresési járadék szolgálati idő, ez azt jelenti, hogy a kb. 107, ill. 53 E Ft-ból még szja-t és tb-járulékot vonnak?

3. Az álláskeresési segély folyósítása alatt is biztosítva vagyok?

4. Ezen időkön (tehát a 91 + 179 napon) felül vehetek még részt átképzésben? És ha igen: az jár vmilyen ellátással (bármilyen összeggel, szolgálati idővel, eü-biztosítottsággal)? – Ha egyáltalán több diplomával az átkézés szóba jön.

Más témában is kérdezek:

5. Jól tudom-e, hogy betegállományban nem mondhat föl a munkaadó? Pontosabban csak a keresőképtelenség megszűnése utáni időre mondhat föl?

És

6. a fölmondás időpontja a fölmondólevél kelte? (Ad absurdum: mondjuk 5-étől betegállományban vagyok, de 8-án átadnak (kézbesítenek) egy 4-ére datált felmondást, akkor az érvényes lehet?

Köszönöm a segítséget.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

1.) Várd meg tv. módosítást nyugdíjügyben, bát a 37,5 év kevés hozzá, attól függ hány gyermeket kell figyelembe venni. Az előrehozott nyugdíjat nem változtatják, a csökkentés max. 8,4 %.
2.) Álláskeresési járadék 91+179=270 nap, ez szolgálati időnek számít, az eü. és nyugdíj járulék alapján, a nyugdíj összegét nem rontja le a ma még hatályos tv. szerint, a tv, módosítás sem változtat az adott §-on.
3.) A 270 nap után 6 hónapig álláskeresési segély ( nincs 30000 Ft/hó)
4.) kívánom, hogy legyen munkalehetőséged, a számítást a mostani ismeret szerint a nyugdíjtörvény 20. §-a szerint számolnák, ha tb. nyugdíjrendszerben vagy csak. A magánnyugdíjpénztáras dolog most fog változni, ez az egyik napi őrület ami az embereket érinti.

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.