Szinte minden ember tudja, hogy a legtöbb C-vitamin a citromban, a narancsban, a gyümölcsökben és a zöldségekben van. Legfontosabb természetes C vitaminforrás a paprika, amely kimagasló vitamintartalmú.
Fontos szerepe van a gyermekek növekedésében, a fogazat és csontok fejlődésében.
Erősíti az immunrendszert. Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. A szívinfarktus és egyéb érrendszeri problémák kialakulását lassítja.
Az újabb kutatások kimutatták, hogy a napi C-vitamin szükséglet legalább 500-1000 mg. Túladagolása lehetetlen, hiszen a felesleg kiürül a szervezetből.
Szent-Györgyi Albert Nobel-dijat kapott a C-vitamin felfedezéséért. 93 évet élt meg, és igen aktív tevékenységeket folytatott. Napi 1000 mg C vitamint szedett, de időszakonként ennek a többszörösét is.
A C-vitamin hiánya fáradtságot, ínysorvadást, hajhullást, immunrendszeri gyengeséget és közvetve sok betegség kialakulását idézheti elő.
Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt nyersen, úgy vegyünk be C vitamin készítményt. Téli időszakban ajánlatos többet fogyasztani belőle egészségünk megőrzése érdekében.