banki

A banki fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a banki vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "banki" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed mycyka - Az MKB Banknál van fundamentával egybekötött lakáshitelem. A szerződésben 54 hónapos türelmi idővel és 1 éves kedvezményes törlesztéssel vettem fel hitelt 20 évre. A kölcsön annuitásos törlesztésű 3 hónapos kamatperiódussal( ami a kamatperióduson belül egyenlő részletet jelent és ebben benne van a kezelési költség és kamat havi szintű költségváltozása is). A hitel felvételekor a kamatláb 2,9% a kezelési költség 2,7% volt. Az első évre fixen megkaptam a kedvezményes 0,77%-s kamatlábat.

Kérdéseim a következők:

-     Az 1 év lejárta után a kamatláb 3.8%-ra(2,7% helyett), a kezelési költség 2,9%(2,7% helyett)-ra ugrott. Lehet-e ez ellen valamilyen panasszal élni, fellebezni v. van-e valamilyen lehetőségem ezen változtatni? 
-     A telefonos érdeklődésemre, miszerint : ?Mit jelenet a kezelési költség? Milyen szolgáltatás van mögötte? Lehet-e valamilyen módon kiszámolni esetleg előre? Mitől függ a változás mértéke (ez a kamatlábra is vonatkozott)?? nem kaptam semmilyen érdemleges választ. Lehet-e ezeket az információt valahogy a banktól kikényszeríteni v. máshonnan megtudni? 
-     A szerződésben csak annyi szerepelt, hogy ezen tételek költségeit az aktuális koondiciós listában mindig meg lehet nézni. És ha azt közlik, hogy a kamatláb 40% a kezelési költség 30% akkor vegyem tudomásul és nincs is lehetőségem ez ellen tenni?
-     A szerződésben leírták, hogy a THM értéke nem tükrözi a hitel kamat és árfolyamkockázatát. Ez mennyire törvényes és elfogadható? Nem az lenne a THM szerepe, hogy megmutassa mennyire érdemes felvenni egy kölcsönt? Nem a bankoknak kéne felelőséget vállalniuk egy hosszú lejáratú kölcsön feltétel kiírásában, hogy az hosszú távon is mindkét fél megeleégedésére szolgáljon?
-     A szerződésben leírtakhoz képest minden hónapban más chf összeget kell fizetnem. A telefonos megkérdezésemre azt mondták hogy ez csak TECHNIKAI probléma, mert a hónapok nem egyforma hosszúak, de negyedévenként nézve a havi törlésztés mértéke nem változik. (Ennek a változatlan összegnek a mértékét sem tudom) Lehet emiatt panaszt emelni, feljelenti a bankot? Történt a bank részéről szerződés szegés?

Az MKB Banknál van fundamentával egybekötött lakáshitelem. A szerződésben 54 hónapos türelmi idővel és 1 éves kedvezményes törlesztéssel vettem fel hitelt 20 évre. A kölcsön annuitásos törlesztésű 3 hónapos kamatperiódussal( ami a kamatperióduson belül egyenlő részletet jelent és ebben benne van a kezelési költség és kamat havi szintű költségváltozása is). A hitel felvételekor a kamatláb 2,9% a kezelési költség 2,7% volt. Az első évre fixen megkaptam a kedvezményes 0,77%-s kamatlábat. Kérdéseim a következők: - Az 1 év lejárta után a kamatláb 3.8%-ra(2,7% helyett), a kezelési költség 2,9%(2,7% helyett)-ra ugrott. Lehet-e ez ellen valamilyen panasszal élni, fellebezni v. van-e valamilyen lehetőségem ezen változtatni? - A telefonos érdeklődésemre, miszerint : ?Mit jelenet a kezelési költség? Milyen szolgáltatás van mögötte? Lehet-e valamilyen módon kiszámolni esetleg előre? Mitől függ a változás mértéke (ez a kamatlábra is vonatkozott)?? nem kaptam semmilyen érdemleges választ. Lehet-e ezeket az információt valahogy a banktól kikényszeríteni v. máshonnan megtudni? - A szerződésben csak annyi szerepelt, hogy ezen tételek költségeit az aktuális koondiciós listában mindig meg lehet nézni. És ha azt közlik, hogy a kamatláb 40% a kezelési költség 30% akkor vegyem tudomásul és nincs is lehetőségem ez ellen tenni? - A szerződésben leírták, hogy a THM értéke nem tükrözi a hitel kamat és árfolyamkockázatát. Ez mennyire törvényes és elfogadható? Nem az lenne a THM szerepe, hogy megmutassa mennyire érdemes felvenni egy kölcsönt? Nem a bankoknak kéne felelőséget vállalniuk egy hosszú lejáratú kölcsön feltétel kiírásában, hogy az hosszú távon is mindkét fél megeleégedésére szolgáljon? - A szerződésben leírtakhoz képest minden hónapban más chf összeget kell fizetnem. A telefonos megkérdezésemre azt mondták hogy ez csak TECHNIKAI probléma, mert a hónapok nem egyforma hosszúak, de negyedévenként nézve a havi törlésztés mértéke nem változik. (Ennek a változatlan összegnek a mértékét sem tudom) Lehet emiatt panaszt emelni, feljelenti a bankot? Történt a bank részéről szerződés szegés? Tovább

1 hozzászólás több éve - mycyka - Címkék: hitel, költség, változások
1