fogalmak

A fogalmak fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a fogalmak vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "fogalmak" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed petrovics attila - Kedves Veci és Nyugdijjasok ! A kérdésem  -- Mikor lessz az Igazi nyugdijasoknak megbecsülése, életükben végzett munkájuk után és befizetett járulékaik után- nyugodt napi anyagigondok nélküli békés öregkori pihenés,netán egy kis kényeztetés mint PL,hétvégi( welnes)gyógyfürdő,séta ...stb-lásd Német nyugdijasok pihenése Magyarországon.Álom ? nos lehet,hogy most ahogy mondani szoktad sokan megköveznek a következökért,de vállalom.Ugyan-is-elöre bocsátom nem akarok senkit megsérteni,vagy nehogy úgy tünjön az irásom,hogy bárkitől bármit is sajnálnák.DE valami nincs rendjén.
mégpedig össze vannak kavarva a nyugdij,a szociális kifizetések,a munkabérek,na nem a kategoriák bár ott-is van illetve lenne kiigazitani való.Hogyan lehetséges a szociális segély egyfőre eső összege magasabb eggyes esetekben a nyugdijnál.Hogyan lehetséges az aki életében soha nem dolgozott bejegyzett vállalatnál,és nem vagycsak egy pár évet dolgozott,és most nem a fiktiv állásokra célzok mert,hogy azis volt bőven,igaz van ma is,sokkal magasabb nyugellátást kap mint aki manapság 40-évet ledolgozott?
Hogyan lehetséges az,hogy sokkal magasabbak némely nyugdijjak,mint az aktiv dolgozok többségének,lásd min.bér ,és átlag nyugdij ami magasabb.Valahogy ez az egész nemjól müködik.Minden embert megillet aki él,hogy a társadalomban emberi körülmények között éljen.Az élethez való jogot ismerjük,ismerik,de a kötelességgel nagy baj van azt nem ,vagy nem akarnak tudni róla.Sem-lent,sem-fent.
A lépcsöket végig tekintve sem eggyiknek- sem másiknak nincs meg a becsülete.Tiszta káosz zürzavar,telis-tele jogi értelmezési problémákkal. Mi lenne a megoldás hogyan és miként lehetne (tisztába) tenni ezt a rengeteg megoldatlan emberi és jogi káoszt? 10-50-esetleg még több idő?Tudok egy -két feleletett,választ de önöktől-tőletek szeretném hallani !!

Kedves Veci és Nyugdijjasok ! A kérdésem -- Mikor lessz az Igazi nyugdijasoknak megbecsülése, életükben végzett munkájuk után és befizetett járulékaik után- nyugodt napi anyagigondok nélküli békés öregkori pihenés,netán egy kis kényeztetés mint PL,hétvégi( welnes)gyógyfürdő,séta ...stb-lásd Német nyugdijasok pihenése Magyarországon.Álom ? nos lehet,hogy most ahogy mondani szoktad sokan megköveznek a következökért,de vállalom.Ugyan-is-elöre bocsátom nem akarok senkit megsérteni,vagy nehogy úgy tünjön az irásom,hogy bárkitől bármit is sajnálnák.DE valami nincs rendjén. mégpedig össze vannak kavarva a nyugdij,a szociális kifizetések,a munkabérek,na nem a kategoriák bár ott-is van illetve lenne kiigazitani való.Hogyan lehetséges a szociális segély egyfőre eső összege magasabb eggyes esetekben a nyugdijnál.Hogyan lehetséges az aki életében soha nem dolgozott bejegyzett vállalatnál,és nem vagycsak egy pár évet dolgozott,és most nem a fiktiv állásokra célzok mert,hogy azis volt bőven,igaz van ma is,sokkal magasabb nyugellátást kap mint aki manapság 40-évet ledolgozott? Hogyan lehetséges az,hogy sokkal magasabbak némely nyugdijjak,mint az aktiv dolgozok többségének,lásd min.bér ,és átlag nyugdij ami magasabb.Valahogy ez az egész nemjól müködik.Minden embert megillet aki él,hogy a társadalomban emberi körülmények között éljen.Az élethez való jogot ismerjük,ismerik,de a kötelességgel nagy baj van azt nem ,vagy nem akarnak tudni róla.Sem-lent,sem-fent. A lépcsöket végig tekintve sem eggyiknek- sem másiknak nincs meg a becsülete.Tiszta káosz zürzavar,telis-tele jogi értelmezési problémákkal. Mi lenne a megoldás hogyan és miként lehetne (tisztába) tenni ezt a rengeteg megoldatlan emberi és jogi káoszt? 10-50-esetleg még több idő?Tudok egy -két feleletett,választ de önöktől-tőletek szeretném hallani !! Tovább

2 hozzászólás több éve - petrovics attila - Címkék: munkbér, nyugellátás, politika, szocpol., társadalomtudomány
Saját kérdésed Veci - Kedves Prosperal fórumozók. Most nekem van megoldatlan kérdésem a tanácsotokat várom. Tudna valaki segíteni tanáccsal? Elnézést kérek előre, ha kissé hosszan vázolom a helyzetet.
Az eset:
A lányom albérletbe költözött ez év szept. 1-től. A lakásban 3 fiú (1?1 szobában), a lányom külön szobában. A lakástulajdonos a legidősebb fiúval (Miklós) kötött albérleti szerződést 65 000 Ft + rezsi, 2 hónap kaucióval (először 1 hónap volt szóban, de utólag közölte a többiekkel a Miklós, hogy 2 hónap a kaució, így szeptemberben újabb albérleti díjat fizettek). Ebben az albérleti szerződésben a másik 3 főnek nem szerepel a neve, vagy egyáltalán írásban nem jelenik meg a nevük sem, mint szintén albérlők (de a befizetett kaucióról sem). A számlákat is a Miklós rendezi, de nem az ő nevére szólnak a közüzemi számlák, hanem továbbra is a tulajdonosé, így a tulajdonos vele kommunikál.

Ez a fiú úgy ?döntött?, a másik két fiú szerintem hallgatólagos beleegyezésével, hogy a lányommal nem akarnak tovább egy albérletben lakni, mondván, hogy neki joga van hozzá, hogy ?felmondjon?. A kiváltó ok, hogy ez a Miklós nem szimpatizál a lányom barátjával (gondolom férfiúi okokból). Ennek okán egyre több a veszekedés az ?albérlő társ Miklóssal?, a lányom heti 2?3 napot tartózkodik a közös albérletben, de a minden rá eső rezsi részt is fizeti, tehát ez nem lehet a ?felmondás oka?. Jelzem egy korábbi albérletben is albérlőtársak voltak a lányom és a Miklós.

A lányomat (a barátja füle hallatára) megfenyegette, hogy ha nem költözik el hamarosan, akkor lecserélteti a zárat és kilakoltatja. A lányom felhívta a tulajt, hogy tehetnek-e ilyet vele, a válsz: hogy nem. De a tulaj és a Miklós beszélgetése után a tulajdonos hangnemet váltott, és amikor ismételten felhívta a tulajdonost a lányom, hogy szeretné akkor visszakérni a kauciót, meg hogy nem is tudott a két hónapról csak utólag. Erre azt mondta a tulajdonos, hogy ő nem ad vissza semmit, oldják meg. Ha talál maga helyett valakit, akkor az ő kaucióját kapja meg a lányom. Nyilván a tulajdonosnak az az érdeke, hogy a havi bérleti díjat megkapja, a többi őt nem érdekli.

Meg lett hirdetve a szoba, már volt is jelentkező, de menet közben a fiatalemberek megállapodtak abban, hogy nem az ő szobájába akarnak lakótársat, hanem az egyik fiú a külön szobába költözne és a két személyes szobát ?adnák ki?. Hát ezzel már nem tud a lányom mit kezdeni, mert a külön szobára lettek volna fiú jelentkezők (fiúnak hirdette meg, nehogy egy másik lány az ő sorsára jusson).

Most már ellehetetlenítették az ott tartózkodási helyzetét, ezért a lányom új albérletet keres, ill. úgy tűnik, hogy talált.

NOS a lényeg: most áll a *kaució kérdése*, a lányomnak kellene a 2 havi kaució vissza. *Kérdésem*:
1) jogos-e ez a fajta felmondás a Miklós részéről?
2) jogos-e, hogy tulaj nem adja vissza a kauciót, legalább 1 hónapnyit?
3) mivel a szerződő fiú ?mondott fel? és nem a tulaj, ezért kitől lehetne a kauciót kérni?
4) a szerződő Miklós ?büntetlenül? megteheti mindezt?
5) milyen érvényesítési lehetősége lenne a lányomnak arra, hogy ebben a helyzetben lépjen?
6) kivel szemben lehetne a lépéseket kezdeményezni, hiszen nem a lányom mondott fel?
7) a lányomnak kötelessége új albérlőt keresni? 
8) A fiúknak kötelessége-e elfogadni, ha volna új albérlő a lányom külön szobájára?

Hát azt hiszem ?arc? kell ahhoz, hogy valaki így elbánjon embertársával. Milyen ez a világ?

Minden tanácsot szívesen várok. Üdvözlettel Veci

Kedves Prosperal fórumozók. Most nekem van megoldatlan kérdésem a tanácsotokat várom. Tudna valaki segíteni tanáccsal? Elnézést kérek előre, ha kissé hosszan vázolom a helyzetet. Az eset: A lányom albérletbe költözött ez év szept. 1-től. A lakásban 3 fiú (1?1 szobában), a lányom külön szobában. A lakástulajdonos a legidősebb fiúval (Miklós) kötött albérleti szerződést 65 000 Ft + rezsi, 2 hónap kaucióval (először 1 hónap volt szóban, de utólag közölte a többiekkel a Miklós, hogy 2 hónap a kaució, így szeptemberben újabb albérleti díjat fizettek). Ebben az albérleti szerződésben a másik 3 főnek nem szerepel a neve, vagy egyáltalán írásban nem jelenik meg a nevük sem, mint szintén albérlők (de a befizetett kaucióról sem). A számlákat is a Miklós rendezi, de nem az ő nevére szólnak a közüzemi számlák, hanem továbbra is a tulajdonosé, így a tulajdonos vele kommunikál. Ez a fiú úgy ?döntött?, a másik két fiú szerintem hallgatólagos beleegyezésével, hogy a lányommal nem akarnak tovább egy albérletben lakni, mondván, hogy neki joga van hozzá, hogy ?felmondjon?. A kiváltó ok, hogy ez a Miklós nem szimpatizál a lányom barátjával (gondolom férfiúi okokból). Ennek okán egyre több a veszekedés az ?albérlő társ Miklóssal?, a lányom heti 2?3 napot tartózkodik a közös albérletben, de a minden rá eső rezsi részt is fizeti, tehát ez nem lehet a ?felmondás oka?. Jelzem egy korábbi albérletben is albérlőtársak voltak a lányom és a Miklós. A lányomat (a barátja füle hallatára) megfenyegette, hogy ha nem költözik el hamarosan, akkor lecserélteti a zárat és kilakoltatja. A lányom felhívta a tulajt, hogy tehetnek-e ilyet vele, a válsz: hogy nem. De a tulaj és a Miklós beszélgetése után a tulajdonos hangnemet váltott, és amikor ismételten felhívta a tulajdonost a lányom, hogy szeretné akkor visszakérni a kauciót, meg hogy nem is tudott a két hónapról csak utólag. Erre azt mondta a tulajdonos, hogy ő nem ad vissza semmit, oldják meg. Ha talál maga helyett valakit, akkor az ő kaucióját kapja meg a lányom. Nyilván a tulajdonosnak az az érdeke, hogy a havi bérleti díjat megkapja, a többi őt nem érdekli. Meg lett hirdetve a szoba, már volt is jelentkező, de menet közben a fiatalemberek megállapodtak abban, hogy nem az ő szobájába akarnak lakótársat, hanem az egyik fiú a külön szobába költözne és a két személyes szobát ?adnák ki?. Hát ezzel már nem tud a lányom mit kezdeni, mert a külön szobára lettek volna fiú jelentkezők (fiúnak hirdette meg, nehogy egy másik lány az ő sorsára jusson). Most már ellehetetlenítették az ott tartózkodási helyzetét, ezért a lányom új albérletet keres, ill. úgy tűnik, hogy talált. NOS a lényeg: most áll a *kaució kérdése*, a lányomnak kellene a 2 havi kaució vissza. *Kérdésem*: 1) jogos-e ez a fajta felmondás a Miklós részéről? 2) jogos-e, hogy tulaj nem adja vissza a kauciót, legalább 1 hónapnyit? 3) mivel a szerződő fiú ?mondott fel? és nem a tulaj, ezért kitől lehetne a kauciót kérni? 4) a szerződő Miklós ?büntetlenül? megteheti mindezt? 5) milyen érvényesítési lehetősége lenne a lányomnak arra, hogy ebben a helyzetben lépjen? 6) kivel szemben lehetne a lépéseket kezdeményezni, hiszen nem a lányom mondott fel? 7) a lányomnak kötelessége új albérlőt keresni? 8) A fiúknak kötelessége-e elfogadni, ha volna új albérlő a lányom külön szobájára? Hát azt hiszem ?arc? kell ahhoz, hogy valaki így elbánjon embertársával. Milyen ez a világ? Minden tanácsot szívesen várok. Üdvözlettel Veci Tovább

1
Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.