jog

A jog fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a jog vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "jog" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed Tonió - Tisztelt Ügyvéd úr/úrhölg!

A történet a következő:
Szereplők: papa, mama, 3 gyerek (?a?, ?b? és ?c? ). 
Tárgy: lakó ingatlan telekkel, mai értéken számolva cca. 35 mFt.
Az ingatlan a mama nevére volt bejegyezve, az ő tulajdona volt.

Mintegy 40 évvel ezelőtt ?a? gyerek megkapta az ingatlan nagyobbik részét, mintegy 2/3-át úgy, hogy ?b? és ?c? gyerek írásban lemondott tulajdoni hányadáról. Az indok az volt, ?a? gyerek az anyósánál élt feleségével és a kisgyerekükkel, de ez nem volt kényelmes számukra. A ?c? gyereknek megmondták, hogy amennyiben nem mond le a tulajdoni hányadáról, úgy mennie kell a házból annak
ellenére, hogy a vagyonátruházási illetéket plusz kamatot neki kellett kifizetnie fizetésének 30%-os levonásával és ezért ? bár szeretett volna tovább tanulni, amit később meg is tett és egyetemi végzettséget szerzett - családi támogatás hiányában dolgoznia kellett. 
Az ?a? gyerek beköltözése után megjavítatta a ház tetőszerkezetét és a külső vakolatát.

A papa időközben, mintegy 25 évvel ezelőtt  elhalálozott.
Mintegy 20 évvel ezelőtt, amikor a ?c? gyerek már megházasodott, írásban lemondott a fennmaradt 1/3 részből ráeső tulajdoni hányadáról is, mert a  ?b? gyerek  eltartási szerződést kívánt kötni a mamával.
Az eltartási szerződés megkötése után néhány évvel később ?b? gyerek a ?c? gyereknek támogatás címén 800 eFt-t adott ? részletekben. A rendszeres kapcsolat a mama és a ?c? gyerek között annak ellenére megmaradt, hogy ?c? gyerek vidéken élt. 

A mama a közelmúltban meghalt. A ?c? gyereket a temetésről sem értesítették. Később kiderült azért, hogy ne kelljen ?osztozkodni?.
A tulajdoni hányadról való lemondások a családi béke érdekében történtek. Ezt a békét az ?a? és ?b? gyerek rúgta fel.

Kérdéseim:

1./ Nem keletkezett-e aránytalan megállapodás a tulajdoni hányadról való egyik lemondáskor sem? Megjegyzem, hogy egyik esetben sem volt szó kártalanításról. Lehet-e és érdemes-e jogi lépéseket tenni? 
2./ A tulajdoni hányadról való lemondás a ?c? gyerek két gyerekére is érvényes? Lemondhatott  a ?c? gyerek az ő öröklési jogukról is? Köteles rész jár-e számukra?
3./ Mi a jogi helyzet a ?b? gyerek esetleges halála esetén, a ?c? gyerek gyerekei örökölhetnek-e? A ?b? gyereknek egyébként nincs leszármazottja és egyedülálló.
4./ A

Tisztelt Ügyvéd úr/úrhölg! A történet a következő: Szereplők: papa, mama, 3 gyerek (?a?, ?b? és ?c? ). Tárgy: lakó ingatlan telekkel, mai értéken számolva cca. 35 mFt. Az ingatlan a mama nevére volt bejegyezve, az ő tulajdona volt. Mintegy 40 évvel ezelőtt ?a? gyerek megkapta az ingatlan nagyobbik részét, mintegy 2/3-át úgy, hogy ?b? és ?c? gyerek írásban lemondott tulajdoni hányadáról. Az indok az volt, ?a? gyerek az anyósánál élt feleségével és a kisgyerekükkel, de ez nem volt kényelmes számukra. A ?c? gyereknek megmondták, hogy amennyiben nem mond le a tulajdoni hányadáról, úgy mennie kell a házból annak ellenére, hogy a vagyonátruházási illetéket plusz kamatot neki kellett kifizetnie fizetésének 30%-os levonásával és ezért ? bár szeretett volna tovább tanulni, amit később meg is tett és egyetemi végzettséget szerzett - családi támogatás hiányában dolgoznia kellett. Az ?a? gyerek beköltözése után megjavítatta a ház tetőszerkezetét és a külső vakolatát. A papa időközben, mintegy 25 évvel ezelőtt elhalálozott. Mintegy 20 évvel ezelőtt, amikor a ?c? gyerek már megházasodott, írásban lemondott a fennmaradt 1/3 részből ráeső tulajdoni hányadáról is, mert a ?b? gyerek eltartási szerződést kívánt kötni a mamával. Az eltartási szerződés megkötése után néhány évvel később ?b? gyerek a ?c? gyereknek támogatás címén 800 eFt-t adott ? részletekben. A rendszeres kapcsolat a mama és a ?c? gyerek között annak ellenére megmaradt, hogy ?c? gyerek vidéken élt. A mama a közelmúltban meghalt. A ?c? gyereket a temetésről sem értesítették. Később kiderült azért, hogy ne kelljen ?osztozkodni?. A tulajdoni hányadról való lemondások a családi béke érdekében történtek. Ezt a békét az ?a? és ?b? gyerek rúgta fel. Kérdéseim: 1./ Nem keletkezett-e aránytalan megállapodás a tulajdoni hányadról való egyik lemondáskor sem? Megjegyzem, hogy egyik esetben sem volt szó kártalanításról. Lehet-e és érdemes-e jogi lépéseket tenni? 2./ A tulajdoni hányadról való lemondás a ?c? gyerek két gyerekére is érvényes? Lemondhatott a ?c? gyerek az ő öröklési jogukról is? Köteles rész jár-e számukra? 3./ Mi a jogi helyzet a ?b? gyerek esetleges halála esetén, a ?c? gyerek gyerekei örökölhetnek-e? A ?b? gyereknek egyébként nincs leszármazottja és egyedülálló. 4./ A "b" gyerek végrendelkezhet-e úgy, hogy a "c" gyerek gyerekeit kizárja az örökségből? Válaszukat várva, köszönettel: Tonio. Tovább

2 hozzászólás több éve - Tonió - Címkék: örökösödés, örökösödési
Saját kérdésed ZagonK - Tisztelt

Tisztelt Tovább

2 hozzászólás több éve - ZagonK - Címkék: foglalkoztatás, munkajog
Saját kérdésed marján katalin - Sziasztok !Már régen voltam köztetek,de látom a problémák és az arra adott válaszok változatlanok.Az örök tanácstalanság és az élet nehézségei megmaradtak.Örülök ha bárkinek sikerűlt ezen az oldalon kapott ötletekkel,tanácsokkal megoldania a gondjait.Sajnos nekem nemsikerűlt semmi,így belekell törődnöm a helyzetünkbe.Azért felteszek egy kérdést remélve,hogy megerősititek a belenyugvást a veszteségbe.AKI PROFI TANÁCSOT,VÁLASZT TUD ADNI,NE KÍMÉLJEN  ! Mint már írtam a sok bedőlt hitelünkről (az autót már elvitték),ezekután már csak azt kérdezném,hogy a fizetésletiltások mellett,a további végrehajtásra várókat,hogyan hajtják  be?.A terhelt ingatlanra további terhelések mennek és azok által is árverezhetik e a házat.?Értékelhető ingóságunk nincs,azaz a lakás berendezettsége van.(nem stilbútor,nincs extra) Csak az egészségileg meggyötört életünk van.Meddig mehet így,hogyan  lehet ezzel élni? Már se éjjelünk,se nappalunk nincs.Tudom,a mi és gyerekeink élete kevés,az agyon kamatozott hitelek visszafizetésére,és azt is tudom,1,5 év van az életünkből.Akkor lejár a jelzáloghitelre kapott kedvezmény,és több mint duplájára fog nőni a törlesztőnk.Akkor már VÉGE.. Ezt is időhúzás miatt vállaltuk,amit egyik gyermekem fizet.Nembírom már várni a véget.Aztmondják ,kitartás,bízzak az újjászületendő,megerősödő Magyarországban,Nemtudok bízni.Bocsánat az őszinteségemért,sziasztok és szép jövőt nektek.

Sziasztok !Már régen voltam köztetek,de látom a problémák és az arra adott válaszok változatlanok.Az örök tanácstalanság és az élet nehézségei megmaradtak.Örülök ha bárkinek sikerűlt ezen az oldalon kapott ötletekkel,tanácsokkal megoldania a gondjait.Sajnos nekem nemsikerűlt semmi,így belekell törődnöm a helyzetünkbe.Azért felteszek egy kérdést remélve,hogy megerősititek a belenyugvást a veszteségbe.AKI PROFI TANÁCSOT,VÁLASZT TUD ADNI,NE KÍMÉLJEN ! Mint már írtam a sok bedőlt hitelünkről (az autót már elvitték),ezekután már csak azt kérdezném,hogy a fizetésletiltások mellett,a további végrehajtásra várókat,hogyan hajtják be?.A terhelt ingatlanra további terhelések mennek és azok által is árverezhetik e a házat.?Értékelhető ingóságunk nincs,azaz a lakás berendezettsége van.(nem stilbútor,nincs extra) Csak az egészségileg meggyötört életünk van.Meddig mehet így,hogyan lehet ezzel élni? Már se éjjelünk,se nappalunk nincs.Tudom,a mi és gyerekeink élete kevés,az agyon kamatozott hitelek visszafizetésére,és azt is tudom,1,5 év van az életünkből.Akkor lejár a jelzáloghitelre kapott kedvezmény,és több mint duplájára fog nőni a törlesztőnk.Akkor már VÉGE.. Ezt is időhúzás miatt vállaltuk,amit egyik gyermekem fizet.Nembírom már várni a véget.Aztmondják ,kitartás,bízzak az újjászületendő,megerősödő Magyarországban,Nemtudok bízni.Bocsánat az őszinteségemért,sziasztok és szép jövőt nektek. Tovább

6 hozzászólás több éve - marján katalin - Címkék: gazdaság, hitel, pénzügyek, személyes, válság
Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.