munkatörvénykönyv

A munkatörvénykönyv fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a munkatörvénykönyv vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "munkatörvénykönyv" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed tomca - Kedves mindenki.
A munkaidőn belüli pihenő idővel kapcsolatban lenne kérdésem.
Elnézést kérek, amiért csak a Monogramom vállalom fel, de félő, hogy egyéb esetben bajom származna belőle.
Egy több mint 1800 embert foglalkoztató cégnél dolgozom. Munkakörömből kifolyólag elég kötött, és szigorú munkarendünk van, ami rendjén is volna. Ügyfélszolgálat révén, joggal várja el a munkáltató, hogy a vállalt munkarendvezénylést tekintve ott legyünk adott időben, és a munkánkat végezzük! Amivel gondom van, az, hogy monitor előtt végzet munka mellet, (egyszerre két monitoron dolgozunk?) el lehetetlenítik a pihenő időt, sőt, újabban a szünetre való kijutást, most úgynevezett ?Szünet Kártyával? kívánják korlátozni. Ami azt jelentené, hogy kb. 50 fős létszám mellet, lenne 7-8 ?Szünet kártya?, és csak akkor lehet el menni szünetre, ha van szabad kártya. Ellenkező esetben meg kell várni, míg valaki visszajön a szünetről, és így felszabadul egy kártya. Az óránkénti 5-10 perces szünetről, illetve asztaltól való felállásról már nem is ábrándozhatunk, ugyanis esélyünk sincs rá!
Azt, hogy munkánkat nem tekintik ?Monitor előtt végzet munkának? már megszoktuk. Így ugyanis nem kell a szemüveg, illetve védő szemüveg költségét átvallaniuk. Ezt azzal indokolták, hogy ?azért nem Monitor előtt végzet munka a mienk, mert időnként elnézhetünk a monitorról, mondjuk a jegyzetfüzetünkbe, és addig is nem a Monitort nézzük!? Viszont ez a Szünet kártya azt hiszem már több, mint sok! Szerintem, ez kimeríti vagy a szabadság korlátozása fogalmát, vagy a zsarolás fogalmát! Hisz meg lett mondva, ?ha nem tetszik, el lehet menni! Van más jelentkező helyettetek!?
Megpróbáltam a munka törvénykönyvében megtalálni az ide vonatkozó rendelkezést, mindez-idáig eredménytelenül. Kérem, amennyiben lehetséges, válaszolják meg kérdésemet, hogy törvényes e az effajta korlátozás a munkáltató részéről, vagy esetleg van rá törvény adta lehetőssége.
Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel,: F.I.

Kedves mindenki. A munkaidőn belüli pihenő idővel kapcsolatban lenne kérdésem. Elnézést kérek, amiért csak a Monogramom vállalom fel, de félő, hogy egyéb esetben bajom származna belőle. Egy több mint 1800 embert foglalkoztató cégnél dolgozom. Munkakörömből kifolyólag elég kötött, és szigorú munkarendünk van, ami rendjén is volna. Ügyfélszolgálat révén, joggal várja el a munkáltató, hogy a vállalt munkarendvezénylést tekintve ott legyünk adott időben, és a munkánkat végezzük! Amivel gondom van, az, hogy monitor előtt végzet munka mellet, (egyszerre két monitoron dolgozunk?) el lehetetlenítik a pihenő időt, sőt, újabban a szünetre való kijutást, most úgynevezett ?Szünet Kártyával? kívánják korlátozni. Ami azt jelentené, hogy kb. 50 fős létszám mellet, lenne 7-8 ?Szünet kártya?, és csak akkor lehet el menni szünetre, ha van szabad kártya. Ellenkező esetben meg kell várni, míg valaki visszajön a szünetről, és így felszabadul egy kártya. Az óránkénti 5-10 perces szünetről, illetve asztaltól való felállásról már nem is ábrándozhatunk, ugyanis esélyünk sincs rá! Azt, hogy munkánkat nem tekintik ?Monitor előtt végzet munkának? már megszoktuk. Így ugyanis nem kell a szemüveg, illetve védő szemüveg költségét átvallaniuk. Ezt azzal indokolták, hogy ?azért nem Monitor előtt végzet munka a mienk, mert időnként elnézhetünk a monitorról, mondjuk a jegyzetfüzetünkbe, és addig is nem a Monitort nézzük!? Viszont ez a Szünet kártya azt hiszem már több, mint sok! Szerintem, ez kimeríti vagy a szabadság korlátozása fogalmát, vagy a zsarolás fogalmát! Hisz meg lett mondva, ?ha nem tetszik, el lehet menni! Van más jelentkező helyettetek!? Megpróbáltam a munka törvénykönyvében megtalálni az ide vonatkozó rendelkezést, mindez-idáig eredménytelenül. Kérem, amennyiben lehetséges, válaszolják meg kérdésemet, hogy törvényes e az effajta korlátozás a munkáltató részéről, vagy esetleg van rá törvény adta lehetőssége. Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel,: F.I. Tovább

6 hozzászólás több éve - tomca - Címkék: munkajog, munkavégzés, szakszervezet
1
Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.