munkavégzés

A munkavégzés fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a munkavégzés vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "munkavégzés" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed nonana - 2007 szeptemberben mentem nyugdíjba. A nyugdíj mellett 2009 év okt. 20 -tól 20 napot kékkönyvvel, és utána 2 hetet bejelentve dolgoztam. 
Azóta 4 órában jelenleg is dolgozom. De....
 A nyugdíjam 125 000 ft, a 4 órában végzett munka után br.40 000 ft / hó volt a bérem.Azaz a kétheti 20 000 ft!!!! bruttó.
A 2009 évi adóbevallásomban adójóváírást szerettem volna igénybevenni .Az APEH visszaküldte a bevallásomat azzal a javítással hogy adójóváírás mértéke 0 hónap. Tehát a nyugdíj melletti munka után 13 900 ft adót akar velem befizettetni./ Csekk mellékelve/Azt hittem rosszul látok.
A nyugdíjam összegét és a jelenlegi 40 000 ft -ot a mindenki által elérhető kalkulátorba betápláltam, hogy mire számíthatok akkor jövőre ,ha most ennyit kell fizetnem. 
 Az adóm a betáplált adatok alapján 0 azaz nulla ft. És a kalkulátor adójóváírást is figyelembe vett. 
Ezért nem tudom az APEH mi alapján küld csekket és felszólítást.
Mivel semmi más bevételem semmi címen nem volt mint a nyugdíj és a 34600 ft nettó bér, nem értem hogy milyen indok alapján vagyok jogosulatlan adójóváírásra. Az összes fellelhető jogszabályt elolvastam erre vonatkozólag, de sehol még utalás sincs arra hogy a 2008 előtti nyugdíjasra a jóváírás szabályai nem vonatkoznának.
Kérem aki illetékes vagy ért hozzá, legyenszives , és válaszoljon.
Köszönet érte.

2007 szeptemberben mentem nyugdíjba. A nyugdíj mellett 2009 év okt. 20 -tól 20 napot kékkönyvvel, és utána 2 hetet bejelentve dolgoztam. Azóta 4 órában jelenleg is dolgozom. De.... A nyugdíjam 125 000 ft, a 4 órában végzett munka után br.40 000 ft / hó volt a bérem.Azaz a kétheti 20 000 ft!!!! bruttó. A 2009 évi adóbevallásomban adójóváírást szerettem volna igénybevenni .Az APEH visszaküldte a bevallásomat azzal a javítással hogy adójóváírás mértéke 0 hónap. Tehát a nyugdíj melletti munka után 13 900 ft adót akar velem befizettetni./ Csekk mellékelve/Azt hittem rosszul látok. A nyugdíjam összegét és a jelenlegi 40 000 ft -ot a mindenki által elérhető kalkulátorba betápláltam, hogy mire számíthatok akkor jövőre ,ha most ennyit kell fizetnem. Az adóm a betáplált adatok alapján 0 azaz nulla ft. És a kalkulátor adójóváírást is figyelembe vett. Ezért nem tudom az APEH mi alapján küld csekket és felszólítást. Mivel semmi más bevételem semmi címen nem volt mint a nyugdíj és a 34600 ft nettó bér, nem értem hogy milyen indok alapján vagyok jogosulatlan adójóváírásra. Az összes fellelhető jogszabályt elolvastam erre vonatkozólag, de sehol még utalás sincs arra hogy a 2008 előtti nyugdíjasra a jóváírás szabályai nem vonatkoznának. Kérem aki illetékes vagy ért hozzá, legyenszives , és válaszoljon. Köszönet érte. "Kirekesztett nyugdíjas" Tovább

6 hozzászólás több éve - nonana - Címkék: adójóváírás, melletti, nyugdíj, utáni
Saját kérdésed adrus - Sziasztok!
A probléma nem komoly, ám mégis felháborító. Párom 4 napja kezdett egy új munkahelyen munkaerő kölcsönző által. A szerződés alá lett írva, minden szabályos. Azonban a raktárban, ahol állást kapott, 4 nap elteltével a raktárvezető úgy gondolta, hogy ő most megmutatja ki a jani, és kijelentette, mindenki munkaidő kezdése előtt negyed órával legyen bent, nem tűri a késést. Ezt azért találta ki, mert a dolgozóknak át is kell öltözniük a munkához, neki nem tetszik, hogy 2 perc csúszás van emiatt. Eddig nem volt baj. Lehet, hogy ez jogos, nem tudom. Akkor fogalmazzák így a munkaszerződésben... A műszakok hetente váltakoznak, jelenleg délutános a párom, 14-22-ig dolgozik. A próbaideje egyébként 3 hónap. Na most, a raktárvezető kitalálta, hogy szombat-vasárnap is menjenek be az újak dolgozni, mert leltározás lesz!!! kérdem én, ezt feltétlenül muszáj erőltetni az újaknak? Nem azért, mert nem tudná elvégezni, de akik régebb óta ott vannak, sokkal inkább tisztában vannak vele, hogy mit kell ilyenkor csinálni, és nem kellene rögtön az elején megutáltatni velük a munkát. A másik, hogy a következő héten már reggelesek, tehát vasárnap haza ér este 11-kor, reggel 6-ra meg legyen bent. Vagyis próbaidőben ledolgoztatnak velük 12 napot egyhuzamban! Akik régóta vannak ott említették, hogy a vezetőség sajnos már naponta kitalál újabb hisztit és hülyeséget, nem igazán lehet követni. A páromat elsősorban targoncásnak vették fel, igaz, a munkaszerződésben az áll, raktáros. Gyűjtőszó, tehát minden beletartozik. Mégis dobozolnia kell, amivel megint nincs baj, csakhogy ebben a monoton munkában mindössze 2 óránként kapnak 5 perces szünetet! Én is droid munkát végzek egy telesales cégnél, de óránként 10 perces szünetünk van, mert ezt írja elő a jogszabály ilyen munkánál. Akkor nem ugyanez vonatkozna a páromékra is? Mit lehet tenni ebben az esetben? Már ha lehet tenni valamit... Nem panaszképpen írtam ezt le, csak az az érzésem, hogy ebben az országban iszonyú hasznot húznak a hatalmas munkanélküliségből, és csak rosszabb lesz. Nem demagóg vagyok, csak mindenről meg van a saját véleményem. De olykor vállalom demagóg viselkedésemet is. :) Nézőpont kérdése. Köszönöm előre is a segítséget.
madrus

Sziasztok! A probléma nem komoly, ám mégis felháborító. Párom 4 napja kezdett egy új munkahelyen munkaerő kölcsönző által. A szerződés alá lett írva, minden szabályos. Azonban a raktárban, ahol állást kapott, 4 nap elteltével a raktárvezető úgy gondolta, hogy ő most megmutatja ki a jani, és kijelentette, mindenki munkaidő kezdése előtt negyed órával legyen bent, nem tűri a késést. Ezt azért találta ki, mert a dolgozóknak át is kell öltözniük a munkához, neki nem tetszik, hogy 2 perc csúszás van emiatt. Eddig nem volt baj. Lehet, hogy ez jogos, nem tudom. Akkor fogalmazzák így a munkaszerződésben... A műszakok hetente váltakoznak, jelenleg délutános a párom, 14-22-ig dolgozik. A próbaideje egyébként 3 hónap. Na most, a raktárvezető kitalálta, hogy szombat-vasárnap is menjenek be az újak dolgozni, mert leltározás lesz!!! kérdem én, ezt feltétlenül muszáj erőltetni az újaknak? Nem azért, mert nem tudná elvégezni, de akik régebb óta ott vannak, sokkal inkább tisztában vannak vele, hogy mit kell ilyenkor csinálni, és nem kellene rögtön az elején megutáltatni velük a munkát. A másik, hogy a következő héten már reggelesek, tehát vasárnap haza ér este 11-kor, reggel 6-ra meg legyen bent. Vagyis próbaidőben ledolgoztatnak velük 12 napot egyhuzamban! Akik régóta vannak ott említették, hogy a vezetőség sajnos már naponta kitalál újabb hisztit és hülyeséget, nem igazán lehet követni. A páromat elsősorban targoncásnak vették fel, igaz, a munkaszerződésben az áll, raktáros. Gyűjtőszó, tehát minden beletartozik. Mégis dobozolnia kell, amivel megint nincs baj, csakhogy ebben a monoton munkában mindössze 2 óránként kapnak 5 perces szünetet! Én is droid munkát végzek egy telesales cégnél, de óránként 10 perces szünetünk van, mert ezt írja elő a jogszabály ilyen munkánál. Akkor nem ugyanez vonatkozna a páromékra is? Mit lehet tenni ebben az esetben? Már ha lehet tenni valamit... Nem panaszképpen írtam ezt le, csak az az érzésem, hogy ebben az országban iszonyú hasznot húznak a hatalmas munkanélküliségből, és csak rosszabb lesz. Nem demagóg vagyok, csak mindenről meg van a saját véleményem. De olykor vállalom demagóg viselkedésemet is. :) Nézőpont kérdése. Köszönöm előre is a segítséget. madrus Tovább

5 hozzászólás több éve - adrus - Címkék: hétvégi, leltár, próbaidő, szünet
Saját kérdésed tomca - Kedves mindenki.
A munkaidőn belüli pihenő idővel kapcsolatban lenne kérdésem.
Elnézést kérek, amiért csak a Monogramom vállalom fel, de félő, hogy egyéb esetben bajom származna belőle.
Egy több mint 1800 embert foglalkoztató cégnél dolgozom. Munkakörömből kifolyólag elég kötött, és szigorú munkarendünk van, ami rendjén is volna. Ügyfélszolgálat révén, joggal várja el a munkáltató, hogy a vállalt munkarendvezénylést tekintve ott legyünk adott időben, és a munkánkat végezzük! Amivel gondom van, az, hogy monitor előtt végzet munka mellet, (egyszerre két monitoron dolgozunk?) el lehetetlenítik a pihenő időt, sőt, újabban a szünetre való kijutást, most úgynevezett ?Szünet Kártyával? kívánják korlátozni. Ami azt jelentené, hogy kb. 50 fős létszám mellet, lenne 7-8 ?Szünet kártya?, és csak akkor lehet el menni szünetre, ha van szabad kártya. Ellenkező esetben meg kell várni, míg valaki visszajön a szünetről, és így felszabadul egy kártya. Az óránkénti 5-10 perces szünetről, illetve asztaltól való felállásról már nem is ábrándozhatunk, ugyanis esélyünk sincs rá!
Azt, hogy munkánkat nem tekintik ?Monitor előtt végzet munkának? már megszoktuk. Így ugyanis nem kell a szemüveg, illetve védő szemüveg költségét átvallaniuk. Ezt azzal indokolták, hogy ?azért nem Monitor előtt végzet munka a mienk, mert időnként elnézhetünk a monitorról, mondjuk a jegyzetfüzetünkbe, és addig is nem a Monitort nézzük!? Viszont ez a Szünet kártya azt hiszem már több, mint sok! Szerintem, ez kimeríti vagy a szabadság korlátozása fogalmát, vagy a zsarolás fogalmát! Hisz meg lett mondva, ?ha nem tetszik, el lehet menni! Van más jelentkező helyettetek!?
Megpróbáltam a munka törvénykönyvében megtalálni az ide vonatkozó rendelkezést, mindez-idáig eredménytelenül. Kérem, amennyiben lehetséges, válaszolják meg kérdésemet, hogy törvényes e az effajta korlátozás a munkáltató részéről, vagy esetleg van rá törvény adta lehetőssége.
Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel,: F.I.

Kedves mindenki. A munkaidőn belüli pihenő idővel kapcsolatban lenne kérdésem. Elnézést kérek, amiért csak a Monogramom vállalom fel, de félő, hogy egyéb esetben bajom származna belőle. Egy több mint 1800 embert foglalkoztató cégnél dolgozom. Munkakörömből kifolyólag elég kötött, és szigorú munkarendünk van, ami rendjén is volna. Ügyfélszolgálat révén, joggal várja el a munkáltató, hogy a vállalt munkarendvezénylést tekintve ott legyünk adott időben, és a munkánkat végezzük! Amivel gondom van, az, hogy monitor előtt végzet munka mellet, (egyszerre két monitoron dolgozunk?) el lehetetlenítik a pihenő időt, sőt, újabban a szünetre való kijutást, most úgynevezett ?Szünet Kártyával? kívánják korlátozni. Ami azt jelentené, hogy kb. 50 fős létszám mellet, lenne 7-8 ?Szünet kártya?, és csak akkor lehet el menni szünetre, ha van szabad kártya. Ellenkező esetben meg kell várni, míg valaki visszajön a szünetről, és így felszabadul egy kártya. Az óránkénti 5-10 perces szünetről, illetve asztaltól való felállásról már nem is ábrándozhatunk, ugyanis esélyünk sincs rá! Azt, hogy munkánkat nem tekintik ?Monitor előtt végzet munkának? már megszoktuk. Így ugyanis nem kell a szemüveg, illetve védő szemüveg költségét átvallaniuk. Ezt azzal indokolták, hogy ?azért nem Monitor előtt végzet munka a mienk, mert időnként elnézhetünk a monitorról, mondjuk a jegyzetfüzetünkbe, és addig is nem a Monitort nézzük!? Viszont ez a Szünet kártya azt hiszem már több, mint sok! Szerintem, ez kimeríti vagy a szabadság korlátozása fogalmát, vagy a zsarolás fogalmát! Hisz meg lett mondva, ?ha nem tetszik, el lehet menni! Van más jelentkező helyettetek!? Megpróbáltam a munka törvénykönyvében megtalálni az ide vonatkozó rendelkezést, mindez-idáig eredménytelenül. Kérem, amennyiben lehetséges, válaszolják meg kérdésemet, hogy törvényes e az effajta korlátozás a munkáltató részéről, vagy esetleg van rá törvény adta lehetőssége. Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel,: F.I. Tovább

6 hozzászólás több éve - tomca - Címkék: munkajog, munkatörvénykönyv, szakszervezet
Saját kérdésed Veci - Kedves Fórumozók! Kíváncsi vagyok a véleményekre, a korhatár alatti nyugdíjasok munkavégzésére vonatkozó törvényjavaslatról, ami a köztársasági elnök aláírására vár, 2010-től lesz hatályos.
*2009. évi törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXL törvény módosításáról*
http://www.parlament.hu/irom38/10077/10077-0015.pdf
Engem a 2007.12.31-ig korhatár előtti nyugdíjasok keresetkorlátjának az eltörlése bosszant. 
Személyes véleményem szerint (ezért megköveznek) most össze lehetett volna hozni, hogy egységes legyen a lehetőség minden korhatár alatti nyugdíjas számára a munkavégzés lehetősége. Van olyan 52 éves rendőr ismerősöm (ő már kb. 5-6 éve közalkalmazottként oktató), aki már 45 éves kora óta nyugdíjas, (2007 előtt) és neki továbbra is megmarad a korlátlan kereseti lehetőség. DE más példát is hozhatnánk. Ezt is nyugdíjösszeghez kötném, mint a 13. nyugdíj esetén volt ez év elején, vagy a prémiumnyugdíjat tervezik. Ezzel a magas nyugdíjúak járnak megint jól. Zárójelben jelzem nem vagyok alacsony nyugdíjas, ennek ellenére háborgok, hiszen a legtöbb előrehozott nyugdíjas saját maga választotta azt, hogy elmenjen korhatár előtt nyugdíjba (vannak akik kényszerből, de ők vannak kevesebben). A magas nyugdíjjal rendelkezőknek is a minimálbér 18-szorosa legyen elég. Engem még az is zavar, hogy a magas jövedelmű nyugdíjas egy aktív embertől elveszi a lehetőséget a munkától. Ez ellen háborogtam akkor, amikor még nem voltam előrehozott nyugdíjas, de most is fenntartom a véleményem ebben a témában. Nem akartam senkit megsérteni, de sok minden zavar. NAA!!! Ezt jól kiírtam magamból! :(

Kedves Fórumozók! Kíváncsi vagyok a véleményekre, a korhatár alatti nyugdíjasok munkavégzésére vonatkozó törvényjavaslatról, ami a köztársasági elnök aláírására vár, 2010-től lesz hatályos. *2009. évi törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXL törvény módosításáról* http://www.parlament.hu/irom38/10077/10077-0015.pdf Engem a 2007.12.31-ig korhatár előtti nyugdíjasok keresetkorlátjának az eltörlése bosszant. Személyes véleményem szerint (ezért megköveznek) most össze lehetett volna hozni, hogy egységes legyen a lehetőség minden korhatár alatti nyugdíjas számára a munkavégzés lehetősége. Van olyan 52 éves rendőr ismerősöm (ő már kb. 5-6 éve közalkalmazottként oktató), aki már 45 éves kora óta nyugdíjas, (2007 előtt) és neki továbbra is megmarad a korlátlan kereseti lehetőség. DE más példát is hozhatnánk. Ezt is nyugdíjösszeghez kötném, mint a 13. nyugdíj esetén volt ez év elején, vagy a prémiumnyugdíjat tervezik. Ezzel a magas nyugdíjúak járnak megint jól. Zárójelben jelzem nem vagyok alacsony nyugdíjas, ennek ellenére háborgok, hiszen a legtöbb előrehozott nyugdíjas saját maga választotta azt, hogy elmenjen korhatár előtt nyugdíjba (vannak akik kényszerből, de ők vannak kevesebben). A magas nyugdíjjal rendelkezőknek is a minimálbér 18-szorosa legyen elég. Engem még az is zavar, hogy a magas jövedelmű nyugdíjas egy aktív embertől elveszi a lehetőséget a munkától. Ez ellen háborogtam akkor, amikor még nem voltam előrehozott nyugdíjas, de most is fenntartom a véleményem ebben a témában. Nem akartam senkit megsérteni, de sok minden zavar. NAA!!! Ezt jól kiírtam magamból! :( Tovább

Saját kérdésed carlus - Nincs munka?

Nincs munka? Tovább

3 hozzászólás több éve - carlus - Címkék: munka, munkaviszony
Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.