nyugdíjszámítás

A nyugdíjszámítás fogalommal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat találod meg ezen az oldalon. Ez a nyugdíjszámítás vélemények, leírások gyűjtőhelye, ha a "nyugdíjszámítás" fogalommal kapcsolatos kérdésed van, tedd fel.

Saját kérdésed meteoradora - Kérem segítségüket, hogy átláthassam, mire számíthatok:

1951. márciusi születésű, nő vagyok. Tudomásom szerint ránk, 51-esekre az vonatkozik, hogy 38 év munkaviszony számít teljes szolgálati időnek, valamint 33 év után előrehozott nyugdíjba mehetnek. Valóban, még mindig így van ez?

Ha a fentiek igazak, első kérdésem az, hogy a 38 év szolgálat a jelenlegi rendelkezések szerint teljes, vagy levonásokkal csökkentett nyugdíjat jelent ennek a korcsoportnak, amely, ha jól tudom, utolsóként mehet 62. évük betöltése előtt nyugdíjba? A 33 év szolgálat pedig levonásokkal csökkentett nyugdíj? Milyenmértékű levonást jelent ez? Találtam olyan rendelkezést, hogy havi 0,5 % levonás. Tehát pl. 5 éves mínusz-szolgálati időt számítva ez 60 hónapot, azaz 30 %-ot jelent? 

Továbbá mi az alap, amiből ezt számítják? Ezt nagyon fontos lenne tudnunk, bruttóból, nettóból, éves szinten, tehát prémium hozzáadásával, anélkül, stb. /A havi bérpapíron állami nyugdíjalapként a bruttó fizetés összege van feltüntetve./
És melyik évtől veszik figyelembe a fizetéseket?
Efelől teljesen eltérő információkat hallottam, onnan kezdve, hogy 1988-tól, egészen addig, hogy az utolsó 3 év számít!

Ha valaki előrehozott öregségi nyugdíjba megy, hogyan csökken az összeg?

Továbbá: Ha jól tájékoztattak, a nyugdíjba menetel időpontjában érvényes jogszabályok fognak a nyugdíjasra vonatkozni. Emiatt fontos lenne tudni, hogy mire számíthatunk, a nyugdíjbiztosító viszont a nyugdíj összegének kiszámításában ? tájékoztató jelleggel - nem működik együtt. Holott jogomban állna ennek pontos ismeretében eldönteni, hogy tovább kívánok-e dolgozni, vagy nyugdíjba megyek!

Szinte biztos vagyok benne, hogy korom szerint már mehetnék, sajnos a pénz tart vissza, mivel kevés a szolgálati időm: 

A rendszerváltozás környékén két cégnél is ?elveszett? jó néhány évem, vagyis, mint most kiderült, nem fizették utánam a nyugdíjjárulékot. 1986. és 88. között fizetés nélküli szabadság mellett külföldön voltunk családostul, férjem dolgozott szerződéssel, az akkori Tesco-n keresztül. Az ő munkaszerződése szerint feleség + gyerekek után fizetni kellett volna a társadalombiztosítást és a nyugdíjjárulékot. Az alkalmazotti viszonyom a 3 évre kimutatható volt annál a cégnél, melytől fizetés nélküli szabadságra mentem, a cég közben jogutód nélkül megszűnt, tehát ezek az évek elvesztek. (?)  A rendszerváltás előtt és után ? külkereskedő lévén  - különböző?impexeknél? dolgoztam, a rendszerváltás utániaknál az egyiknél szintén ért kb. másfél éves ?veszteség?. Mindez persze utólag derült ki. 
Két hosszabb, súlyos betegség zajlott le nálam a munkában töltött évek alatt. A táppénzes időszakot szintén nem számították bele a leszolgált időbe.
Mindezekről tudok, mégis túl kevésnek találom a szolgálati idő keresés eredményét. 

Utolsó kérdésem az, mit kell tennem ahhoz, hogy kiszámítsák nekem azt az összeget, ami akkor járna, ha most mennék nyugdíjba, de anélkül, hogy kérném is a nyugdíjaztatást?

Előre is köszönöm a fáradságukat!

Kérem segítségüket, hogy átláthassam, mire számíthatok: 1951. márciusi születésű, nő vagyok. Tudomásom szerint ránk, 51-esekre az vonatkozik, hogy 38 év munkaviszony számít teljes szolgálati időnek, valamint 33 év után előrehozott nyugdíjba mehetnek. Valóban, még mindig így van ez? Ha a fentiek igazak, első kérdésem az, hogy a 38 év szolgálat a jelenlegi rendelkezések szerint teljes, vagy levonásokkal csökkentett nyugdíjat jelent ennek a korcsoportnak, amely, ha jól tudom, utolsóként mehet 62. évük betöltése előtt nyugdíjba? A 33 év szolgálat pedig levonásokkal csökkentett nyugdíj? Milyenmértékű levonást jelent ez? Találtam olyan rendelkezést, hogy havi 0,5 % levonás. Tehát pl. 5 éves mínusz-szolgálati időt számítva ez 60 hónapot, azaz 30 %-ot jelent? Továbbá mi az alap, amiből ezt számítják? Ezt nagyon fontos lenne tudnunk, bruttóból, nettóból, éves szinten, tehát prémium hozzáadásával, anélkül, stb. /A havi bérpapíron állami nyugdíjalapként a bruttó fizetés összege van feltüntetve./ És melyik évtől veszik figyelembe a fizetéseket? Efelől teljesen eltérő információkat hallottam, onnan kezdve, hogy 1988-tól, egészen addig, hogy az utolsó 3 év számít! Ha valaki előrehozott öregségi nyugdíjba megy, hogyan csökken az összeg? Továbbá: Ha jól tájékoztattak, a nyugdíjba menetel időpontjában érvényes jogszabályok fognak a nyugdíjasra vonatkozni. Emiatt fontos lenne tudni, hogy mire számíthatunk, a nyugdíjbiztosító viszont a nyugdíj összegének kiszámításában ? tájékoztató jelleggel - nem működik együtt. Holott jogomban állna ennek pontos ismeretében eldönteni, hogy tovább kívánok-e dolgozni, vagy nyugdíjba megyek! Szinte biztos vagyok benne, hogy korom szerint már mehetnék, sajnos a pénz tart vissza, mivel kevés a szolgálati időm: A rendszerváltozás környékén két cégnél is ?elveszett? jó néhány évem, vagyis, mint most kiderült, nem fizették utánam a nyugdíjjárulékot. 1986. és 88. között fizetés nélküli szabadság mellett külföldön voltunk családostul, férjem dolgozott szerződéssel, az akkori Tesco-n keresztül. Az ő munkaszerződése szerint feleség + gyerekek után fizetni kellett volna a társadalombiztosítást és a nyugdíjjárulékot. Az alkalmazotti viszonyom a 3 évre kimutatható volt annál a cégnél, melytől fizetés nélküli szabadságra mentem, a cég közben jogutód nélkül megszűnt, tehát ezek az évek elvesztek. (?) A rendszerváltás előtt és után ? külkereskedő lévén - különböző?impexeknél? dolgoztam, a rendszerváltás utániaknál az egyiknél szintén ért kb. másfél éves ?veszteség?. Mindez persze utólag derült ki. Két hosszabb, súlyos betegség zajlott le nálam a munkában töltött évek alatt. A táppénzes időszakot szintén nem számították bele a leszolgált időbe. Mindezekről tudok, mégis túl kevésnek találom a szolgálati idő keresés eredményét. Utolsó kérdésem az, mit kell tennem ahhoz, hogy kiszámítsák nekem azt az összeget, ami akkor járna, ha most mennék nyugdíjba, de anélkül, hogy kérném is a nyugdíjaztatást? Előre is köszönöm a fáradságukat! Tovább

5 hozzászólás több éve - meteoradora - Címkék: nyugdíjmegállapítás, nyugdíjtörvény
Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.