Fria

2012-ben 39 év munkaviszonnyal csökkentett összegű nyugdíjra vagyok jogosult a törvény szerint.. Ha megvárom 2013 ...

2012-ben 39 év munkaviszonnyal csökkentett összegű nyugdíjra vagyok jogosult a törvény szerint.. Ha megvárom 2013 - t, mikor meglesz a 40 év szogálati időm, csökkentés nélkül mehetek nyugdíjba, vagy még nagyobb, az az 8.4 %-os csökkentéssel számolhatok? Vagy 63 éves koromig kell dolgoznom a teljes összegű nyugellátásért?

arrow Fria - több éve - Fogalmak kategória -

Címkék: nyugdíjtörvény

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

valéria011

+1 pont Jó Rossz valéria011 - több éve

1953-ban születtem, 59 évesen szeretnék nyugdíjba menni. 40 év szolgálati idővel rendelkezem, de csak 30 év jogosultsági időm van. Igénybe vehetem az előrehozott nyugdíjat?
Kritérium ebben az esetben a 32 év előírt jogosultság????????????? Valéria

Urbánné - Kati

0 pont Jó Rossz Urbánné - Kati - több éve

1954.07.17-én születtem. Amikor betöltöm az 57. évem, kb 34 év munkaviszonyom lesz.
57 évesen lenne-e valamilyen lehetőség csökkentett nyugdíjellátásba menni? Vagy mikor illetne ez meg?
Köszönettel: Urbánné

kokauszki

0 pont Jó Rossz kokauszki - több éve

Vajon hol lehet kérdezni.. SEGÍTSÉG!!!!!!!!!
A férjem februárban lesz 60 éves lesz februárban. 41 év munkaviszonya, elmehet e a 60. szülinapján nyugdíjba, csökkentéssel?????????????????? sos

Fria

0 pont Jó Rossz Fria - több éve

Köszönöm a megerősítést. Én is így gondoltam: 3,6 % kevesebb, mint 8,4%

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Az előrehozott nyugdíjra való jogosultságod meglesz 59 éves korodban, de a csökkentés nélkülihez nem lesz meg a 40 éved. Majd, ha elérkezik az idő, akkor “számolj”, dolgozz tovább a teljes nyugdíjhoz 60 éves korodig, vagy elfogadod a csökkentettet. A te öregségi nyugdíjkorhatárod már 63 év lesz.
2009. évi XL. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/kzldat/t0900040.htm/t0900040.htm

JA, most jutott eszembe, hogy 2013-tól már bruttóból számítják a nyugdíjat és én úgy látom, hogy az kedvezőtlenebb lesz.
ITT nézd meg a 12. §-t és a 20. §-t. lehet hogy jobban jársz (sőt), ha még 2012-ben elmégy nyugdíjba, szerintem kevesebb lesz a veszteséged, mintha kitöltöd a 40 évet és 2013-ban mennél nyugdíjba.
1997. évi LXXXI. törvény
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700081.tv

Fria

0 pont Jó Rossz Fria - több éve

Köszönöm a válaszodat, Igen 1953- ban születtem, nő vagyok Ezek szerint: 2013. január 1-jétől kezdve megszűnik az előrehozott teljes összegű nyugdíj. Ez azt jelenti, hogy az érintett személy szolgálati idejétől függetlenül, az életkori feltételek miatt a nyugdíj összegét csökkentik. A csökkentés mértéke nem a szolgálati időtől függ, hanem az életkortól. 2013. január 1-től tehát az előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell megállapítani, hogy az öregségi nyugdíj összegét – annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a 62. életév betöltéséhez, ha jogosult a 61. életévét betöltötte – nem vonatkozik rám, ha megvárom, hogy 40 év szolgálati időm legyen,csökkentés nélkül 60 évesen mehetek nyugdíjba?

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Kérdés, hogy FÉRFI vagy NŐ részére kérdezed, ez a beírásból nem derül ki. A 63 éves korhatárból arra következtetek, hogy 1953-ban születtél.
A NŐK esetében, leghamarabb 59 évesen lehet elmenni előrehozott nyugdíjba. Ha megvan a 40 év, akkor lehet csökkentés nélküli a nyugdíjad. Tehát érdemes kivárni, de a csökkentés max. 3,6 % lenne, ha egy évvel korábban mégy nyugdíjba. A 8,4 % azokat érinti aki 37 év szolgálati idővel rendelkezik.
Majd, ha eljön az ideje érdemes lesz kalkulálni, hogy melyiket választod. Most még nem vagy érintett, minden évben felteszik a kalkulátort.
Itt található nyugdíjkalkulátor: http://www.adozona.hu/kalkulator_nyugdij.aspx

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.