erdosmagda

az ápolási évek beleszámítanak -e a 40 év munka viszonyú nyugdíjnál?

az ápolási évek beleszámítanak -e a 40 év munka viszonyú nyugdíjnál?

arrow erdosmagda - több éve - Fogalmak kategória -

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Bogumil

0 pont Jó Rossz Bogumil - több éve

Hátrányos, negatív diszkrimináció, hogy az idős, súlyosan fogyatékossá vált beteg családtag ápolása nem számít bele a 40 éves munkaviszonyba a nőknél!
Ez nagyon méltánytalan dolog, mivel egy idős beteg ember ápolása, forgatása, mosdatása, sebeinek gyógyítása sokkal nagyobb fizikai és szellemi terheket jelent az ápoló számára. Óriási a felelősség vállalása, pont a beteg kora miatt is!
Nehezebb és sokkal több a kiadás, gyógyszerek, segédeszközök megfizetése. Főleg, ha nincs közgyógy igazolvány, mert az állam ehhez nem járul hozzá semmivel sem Itt a gyógyulás reménye is elveszik, mert a kilátások sem biztatóak sajnos!
Várjuk válaszukat nyilvánosan, hogy mások is olvashassák!
továbbá, ha munka mellett ápol valaki, és elveszti a munkahelyét, akkor álláskeresési járadék illeti meg. De mivel tovább ápol, akkor az ápolási díj is megilleti továbbra is? Mert ez így lenne helyén való! Hiszen hiába álláskeresővé válik, de közben ápolnia is kell, mert arra is szükség van!
Üdvözlettel:
fekvőbeteget ápolók családtagok
2013.08.27.
Várom válaszukat!

kati957

0 pont Jó Rossz kati957 - több éve

Kérdésem lenne, 55 éves vagyok 28 év munkaviszonnyal rendelkezem és 6 évig voltam ápolásin, de nem gyerekkel, sajnos munkám nincs és beteg is vagyok, gerincsérv, csipőellaposodással születtem, pajzsmirigy gyulladásom van. Kérdésem, hogy ezzel milyen nyugdijjazásra vagyok jogosult. Üdv. Kati

marcsi32

0 pont Jó Rossz marcsi32 - több éve

Kérdésem lenne.1957-es születésű nő vagyok. Három gyermekem van( 3×3 év gyes) az egyik gyermekem tartósan fogyatékos – vele 9 ,5 évet voltam ápolási díjon. Emellett 20 év munkaviszonyom, 7 hónap munkanélkülim van. Kérdésem, hogy ezekkel a feltételekkel mikor mehetek nyugdíjba?
Köszönettel K. Istvánné

erdosmagda

+1 pont Jó Rossz erdosmagda - több éve

Köszönöm a választ .Csak a beteg gyermek mellett eltöltött ápolási idő számít be? Én az a beteg anyósomat ápolom 4 éve.

Veci

+1 pont Jó Rossz Veci - több éve

Csak a beteg gyermek ápolása esetén van ápolási díj beszámítás, az idős hozzátartozó ápolása esetére nincs beszámítás.
ITT a tv. módosítás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700081.tv
“”(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

(2d) A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő – ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt – egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek.”“

Szerintem a 40 évben benne van a munkaviszony, a gyermekek ellátásával otthon töltött idő, a beteg gyermek ápolására otthon töltött idő. Nem számít bele a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás).

Aki nem volt beteg gyermekkel ápolásin, azoknál a 40 év jogosultsági időben a munkaviszony és a gyermekekkel otthon töltött idő összesen kell 40 évnek lenni.

Pontosítani kellene a Nyugdíjbiztosítónál, hogy munkaviszony és a gyermekellátással kapcsolatban összesen hány év jogosultsági időnek kell meglenni. Ez nem érthető teljesen a számomra (szerintem 40 évnek, ahogy én értelmezném).

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.