Veci

kedves Prosperal fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni egy ismerősöm részére. A fia részére vett egy autót, amire hitel...

kedves Prosperal fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni egy ismerősöm részére. A fia részére vett egy autót, amire hitelt kellett felvenni, de a fiú részére valamilyen okból nem lehetett új autó, ezért az anya nevén van. Az anya nem tud vezetni, nincs jogosítványa, ténylegesen a fiú használja. A fiú fizette a törlesztő részletet, de időközben a fiú és az anya között (a fiú élettársa uszítására) megromlott a kapcsolat, s azóta az anyát terheli a nagy hitel. Közölték az anyával, aki még egy kiskorú gyermeket nevel (a fiú féltestvérét), hogy tönkre teszik. Az anyának még 7 évig fizetni kellene a hitelt, aki most lett munkanélküli 56 évesen. Az egészsége megromlott (agyinfarktus), ennek kapcsán sem képes a törlesztést teljesíteni. Kérdések: - Mi történik akkor, ha az anya nem bírja a törlesztéseket? - A hitel ellenértékében lefoglalhatják-e az autót? - Milyen módon lehetne kötelezni ez esetben a fiút, hogy átadja a kocsit? - Egyáltalán milyen jogi lehetősége van ennek az anyának arra, hogy megszabaduljon a hiteltől (az autótól)? - BÁR listára kerülhet emiatt ugye? Teljesen ellehetetlenítette a családot ez a teher. Még a saját gyerekében sem bízhat meg az ember? Ennyire megváltozik a gyermekünk, ha egy rosszindulatú társat talál? Ez rettenetes! Köszönettel várom a tanácsokat, Veci

arrow Veci - több éve - Hitel kategória -

Címkék: autó, bank, bár-lista, hitel, hitel-törlesztés, hitelek, jog, pénzügy, tanácsadás

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Köszönöm a választ.

hoborneerika

0 pont Jó Rossz hoborneerika - több éve

Tudomásom szerint,ha a hitelfelvevő felmondja a hitelt a banknál akkor vissza kell szolgáltatni az aútót és amannyiben a fiú önszántából erre nem reagál akár rendőrséggel is visszavitetheti a bank amennyiben az anya megadja az aútó ún.tartozkodási helyét.De az már eljárást von maga után.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Tisztelt Róbert!
Köszönöm a minden részletre kiterjedő választ, egyben sajnálom az ismerősöm, hogy ennyire fajultak a családon belül a kapcsolatok. Üdvözletem Veci

experience

0 pont Jó Rossz experience - több éve

Tisztelt Veci!

Nincs rosszabb, mint amikor családon belüli vita lép fel egy hitel kapcsán. Nyertese ilyen ügyeknek általában nem lesz. Sajnos rengeteg hasonló esettel lehet találkozni.
Kezdjük egy lehetséges rossz forgatókönyvekkel:
Ha a hitel nincs fizetve, akkor az ügyfél felkerül az adóslistára (90 nap folyamatos tartozás a minimálbért meghaladó összeggel), de a nagyobb gond, hogy a hitel felmondásra is kerülhet (bankja válogatja, hogy mikor, kb. 4-6 hónapnyi tartozás után). Felmondás után az autót megpróbálják majd lefoglalni és feltehetően jóval áron alul (minél gyorsabban) értékesíteni. A levélből azt lehetett kivenni, hogy új autóról van szó és hosszú futamidőre lett kötve a szerződés. Azaz a tőketartozás még nagyon magas, de közben az autó értéke (figyelembe véve a válságot is) óriásit zuhant. Így könnyen el lehet képzelni, hogy további hiteltartozás is marad az eladás után, ami ha az ügyfél nem tud rendezni (részletfizetés az esetek többségében kérhető), akkor bírósági eljárás keretében végrehajtást kezdeményeznek az ügyfél egyéb vagyonára is.
Tehát a veszély valós, a fiú maximum a kocsit veszti el, de anyagi felelőséggel nem tartozik, mert nincs a hitelben.
A tulajdonos viszont védi a jog a tulajdona kapcsán. Én ajánlom, hogy a kocsit az adós szerezze vissza, ha esetleg adott a fiúnak meghatalmazást, üzembentartói engedélyt, az vonja vissza és keressen fel egy ügyvédet. Ha önként nem adják át az autót (forgalmival és kulcsokkal), akkor az ügyvéden keresztül.
A hiteltől megszabadulni NEM lehet (tény, hogy vannak furcsa érzéseim a hitelbírálat kapcsán, jogosítvány nélküli adóst elfogadni, nagyon kockázatos – de ettől még a hitel nem szűnik meg). Nem lehet áthárítani a felelősséget, ha egyszer valaki önként aláírt egy papírt. Hitelkiváltásra, módosításra, átruházásra Én semmi esélyt nem látok.
Pénzügyileg az a legjobb, ha az autót elzárják, megkérdezik a Banktól mennyi lenne a hitel lezárása és elkezdik hirdetni. Amíg nem tudják eladni, addig a részleteket sajnos fizetni kell.
Minél később történik ez meg, annál többet kell fizetni és egyre kockázatosabb (káresemény, lejárt vizsga, stb.) az ügy.
A legjobb út természetesen a megegyezés lenne. De kérdés, hogy tartósan ki tudnak-e békülni még, vagy sem.

Tisztelettel!

Róbert

Próbáltam szűkre venni a választ, ha bármelyik mondatomat kérdés övezi, válaszolok rá szívesen.

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.