csillogas

mennyi ideig jár a munkanélkuli segély---milyen jövedelemből számolják ki? 42 évig dolgoztam folyamatos volt a munka...

mennyi ideig jár a munkanélkuli segély---milyen jövedelemből számolják ki? 42 évig dolgoztam folyamatos volt a munkaviszonyom,de most 1 évig táppénzen voltam.A rokkantsági orvosi vizsgálat 42%-os egészség károsodást állapított meg, mely havi 27 ezer Ft. Dolgozni nem tudok a betegségem végett, de mivel egyedül élek, a villanyszámlámra és valami kis élelemre telik, de fűtésre és gyógyszerekre már nem. Ezért lenne fontos Nekem a munkanélküli segély összege,és ideje, mert másfél év mulva elmehetnék korkedvezményes nyugdijba. köszönöm: csillogas A táppénz összegéből fogják kiszámítani a segélyt, vagy a előző 4 év keresetemből?

arrow csillogas - több éve - jog kategória -

Címkék: munkanélkuli, segélyezési-rendszer

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Kedves csillogas! Nem vagyok jogász, csak egy fórumozó, ezeket az ismereteket a családomat érintő ügyek kapcsán szereztem, s ezt osztom meg másokkal. Te már jogosult vagy az átmeneti járadékra, nem értem, hogy a rendszeres szociális járadékot még miért nem módosította a Nyugdíjbiztosító. Javasolom, hogy sürgősen keresd meg a Nyugdíjbiztosítót és kérelmezd az átmeneti járadékot. A helyedben én legkésőbb 2009.12.31-től kérném, már beküldheted a papírokat (a férjemét így kérem). Ebben az esetben januártól már téged is érinthetne a nyugdíjemelés. A munkaviszonyt meg kell ehhez szüntetni, de ezt egy hiánypótló levélben kérik
ITT találod a nyomtatványt a K26 kell neked:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp
Mellékelek neked egy nyugdíjkalkulátort, ez tájékoztatásul nagyon jó, nekem ahhoz képest 5-8 %-al több lett a tényleges 42 év szolgálattal. A táppénz év is szolgálati időnek számít, de nem rontja a nyugdíjszámítást.
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://adozona.hu/kalkulator_nyugdij.aspx
Üdvözöllek Veci

csillogas

0 pont Jó Rossz csillogas - több éve

Kedves Veci! Köszönöm a jogi tanácsodat—-1952. április 28.-án születtem

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Kedves csillogas!
Álláskeresési járadék folyósítására a rendszeres szociális járadék mellett úgy tudom nem kaphatsz. Figyelmedbe ajánlom a törvényt:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99100004.TV
?25. § (1) Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki
a) álláskereső,
b) az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább háromszázhatvanöt nap munkaviszonnyal rendelkezik,
c) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül,
d) munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.?

Hát ez nem tartalmazza a rendszeres szociális járadékos esetét. Javasolom Munkaügyi Központot kérdezd meg.

Úgy gondolom, hogy ha másfél év múlva elmehetnél NEM korkedvezményes (ez csak azoknak van, akik korkedvezményre jogosító munkakörben dolgoztál), hanem előrehozott nyugdíjba, akkor te 1952-ben születhettél. Az egészségkárosodásod alapján 5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül jogosult leszel, akkor a nyugdíjad 75 %-át kaphatod. Szerintem, ha jól gondolom. és az idén betöltöd az az 57 évet, akkor másnaptól kérheted a Nyugdíjbiztosítótól.

Tehát a rendszeres szociális járadék folyósítása mellett nem jár az álláskeresési, úgy tudom. Ha viszont lemondanál róla, akkor még van esély, de az átmeneti járadékot nem tudom, ha jogosult leszel, újabb ORSZI vizsgálat után kérheted-e. Írd meg a születési dátumot, és akkor pontosabban tudok válaszolni.

http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=4895
“Az átmeneti járadék nyugdíjszerű rendszeres ellátás, a járadékban részesülő személy nem minősül nyugdíjasnak. Az ellátás megállapítására – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása mellett – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb öt évvel korábban van lehetőség azok számára, akik keresőtevékenység folytatása alatt legalább 40 -os mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A járadék összege a számított öregségi nyugdíj 75-a.
Üdvözöllek Veci
A jogosultság részletes szabályait a 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.”

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.