carlus

A védettkor kire vonatkozik?

A védettkor kire vonatkozik?

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Mara! Már 2009-től nem számítanak gyermekkedvezményt senkinek. Legutoljára az 1951-ig született nők esetében volt akkor, ha hiányzott az előírt szolgálati időhöz. Nekem is 3 gyermekem van, 51-es születésű vagyok, de megvolt a 42 évem a gyermekkedvezmény nélkül is, így nem kellett érvényesíteni. A munkanélküli ellátás is szolgálati időnek számít.
A te esetedben a jelenleg még hatályos törvény szerint nincs meg az életkori feltétel az előrehozott nyugdíjhoz, ha az 58-as szám az életkorodat jelenti. Ha 58 éves vagy (1952-es), akkor 59 évesen elmehetsz a 37 év szolgálati idővel, de csak csökkentett nyugdíjat számítanak. A munkanélküli ellátás is szolgálati időnek számít. Ha jól gondolom az életkorodat (58 év), akkor te kaphatod a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét a Munkaügyi Központ által lehet intézni (ott járj utána).
Ha viszont 1958-as születésű vagy, akkor csak 63 évesen tudnál előrehozott nyugdíjba menni (csökkentetten), mivel az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év.
ITT a nyugdíjtörvény a 18-18/B § tartalmazza a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos szabályokat:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700081.tv
A bejelentett törvénymódosítási elképzelésre még várni kell, még nem tudni milyen számításokkal járhatna. Üdvözöllek Veci

Mara58

0 pont Jó Rossz Mara58 - több éve

37 évet dolgoztam jelenleg munkanélkülin vagyok három gyerekem van gyest igénybe vetem most hallottam olyat, hogy gyerekekre is adnak egy egy évet mi ennek a valósága ? és avval nekem meg lenne a 40 év mire számítsak mi az igaság ? előre is köszönöm a vállaszt. Mara

oriane

0 pont Jó Rossz oriane - több éve

A védettkor azokra a honi állampolgárokra vonatkozik, akiket nemtől függetlenül öt évvel 62 éves koruk előtt végkielégítés nélkül óhajtanak munkáltatóik nyugdíjazni. Erre az érvényben lévő törvények szerint ugyanis nincs lehetőség. Eszerint, ha valakit mondjuk 58 évesen bocsátanak el, megilleti őt a végkielégítés, sőt, mivel védett korban vannak még három hónapig megilleti őket a végkielégítés összege.

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.