dombay szilvia

Jó napot kívánok ! Férjem aug. 1-én lesz 58 éves, munkanélküli és beteges ,az a kérdésem mik az előnyugdíj feltétel...

Jó napot kívánok ! Férjem aug. 1-én lesz 58 éves, munkanélküli és beteges ,az a kérdésem mik az előnyugdíj feltételei? köszönettel:dombay szilvia

arrow dombay szilvia - több éve - Karrier és foglalkoztatás kategória -

Címkék: előnyugdíj

Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

mato84

0 pont Jó Rossz mato84 - több éve

Jó napot!57 éves vagyok májusban töltöm be az 58-at!2009 nov-től 2010 -novemberig voltam fizetés nélküli szabadságon!Azóta munkanélküli járadékon vagyok(álláskeresési)
A 40%-ot megállapították 2010 januárjában!Az állás keresési járadék Júliusig jár!Az lenne a kérdésem,hogy ha betöltöm az 58. életévet akkor milyen ellátmányban részesűlhetek?A következő műcső időpontja 2011 májusában esedékes!Előre is köszönöm válaszát!Üdv

Veci

0 pont Jó Rossz Veci - több éve

Itt található a 2010-tól hatályos, Közlönyben megjelent törvénymódosítás.
2009. évi XL. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900040.TV
“3. § A Tny. 18/B. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
“(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
a) annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

A férje 1951-es születésű, sajnos ő már csökkentett előrehozott nyugdíjat kaphat, minimum 37 év szolgálati idő elegendő és a születésnapja utáni naptól kérheti a nyugdíja megállapítását. A munkanélküli járadék és nyugdíj előtti munkanélküli segély is szolgálati időnek minősül, a nyugdíj számítását nem befolyásolja annak az összege.
Ha egészségi állapota rossz, akkor azt ajánlom keresse fel a házi orvosát, kérjen orvosi vizsgálatokra beutalót és kérvényezzék az ORSZI vizsgálatot.
HA az egészségkárosodása eléri az 50 -ot (ez a régi 67-nak felel meg), akkor a szolgálati ideje és össz jövedelme alapján megállapítják a rokkantnyugdíjat.
HA 40-49%-ot ér el (ez a régi 50 %), akkor az ő korában már átmeneti járadékra jogosul, ami a majdani nyugdíja 75 %-a, és a nyugdíjkorhatár elérésétől teljes nyugdíjat folyósítják. Mindenképpen ezt az utat ajánlom, ha a férje beteges. Azért tudom ezt tanácsolni, mert a férjemmel végig jártuk ezt az utat. Sok sikert. Üdvözlöm Veci

viczene

0 pont Jó Rossz viczene - több éve

Az előrehozott öregségi nyugdíjnak – jelenlegi jogszabályok szerint – 2 feltétele van. Egyik a betöltött 60 év -férfiaknál – , másik amunkában töltött legalább 38 év. Létezik a csökkentett összegű elörehozott- tehát nem előnyugdíj -de ahhoz is az életkori feltételeknek, tehát betöltött 60 év, teljesülnie kell.

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
Mi a Prosperal?

A Prosperal egy közösen szerkesztett kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi kérdésekről beszélgethetsz, különböző ingyenes eszközöket találsz hitellel, befektetésekkel kapcsolatban, illetve ingyenes és kötelezettségmentes személyes pénzügyi tanácsadást kérhetsz. Regisztrálj vagy lépj be.