A késői érésű őszibarackfajták augusztus közepétől október elejéig érnek, és jellemzően magvaválóak, ami megkönnyíti feldolgozásukat. Ezek a fajták nemcsak friss fogyasztásra alkalmasak, hanem kiválóan használhatók befőttek, lekvárok és dzsemek készítésére is.
Íme néhány népszerű késői érésű őszibarackfajta:
Babygold
Érési ideje augusztus közepe és vége között van. Gyümölcse sárga húsú, lédús, és kiválóan alkalmas befőzésre. Más néven ‘gumibarack’-ként is ismert.
Ford
Augusztus második felében érik. Gyümölcse közepes méretű, zöldessárga alapon pirosas árnyalattal. Húsa fehér, zamatos, rostos és lédús, magvaváló. Jól szállítható és tárolható.
Champion
Augusztus végén érik. Gyümölcse nagy méretű, fehér húsú, édes és lédús. Kedvelt fajta friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.
Augusztus végén érik. Gyümölcse nagy méretű, fehér húsú, édes és lédús. Kedvelt fajta friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.
Michelini
Szeptember közepén érik. Gyümölcse nagy, gömbölyű, fehér alapszínén jellegzetes csíkozott piros fedőszínnel. Húsa fehér, kemény, jó ízű, magvaváló. Kései érése miatt értékes fajta.
Szeptember közepén érik. Gyümölcse nagy, gömbölyű, fehér alapszínén jellegzetes csíkozott piros fedőszínnel. Húsa fehér, kemény, jó ízű, magvaváló. Kései érése miatt értékes fajta.
Elberta
Augusztus vége és szeptember eleje között érik. Nagy méretű, sárga húsú gyümölcsei vannak, amelyek kiválóan alkalmasak befőzésre és friss fogyasztásra is.
Augusztus vége és szeptember eleje között érik. Nagy méretű, sárga húsú gyümölcsei vannak, amelyek kiválóan alkalmasak befőzésre és friss fogyasztásra is.
Ezek a fajták különböző érési idővel és ízvilággal rendelkeznek, így érdemes a termesztési körülmények és a felhasználási célok alapján választani közülük.
Fotó: Pixabay